Когато има несигурност и военни конфликти, може да се очаква увеличение на цените. Войната в Украйна ще задълбочи инфлационните процеси. Това заяви икономистът Калоян Стайков пред БНТ.

Ситуацията с нефтените пазари и горивата се разминават, като при горивата не се вижда някакво сериозно намаление. Там големият проблем е рафинерията в България и има недобре функциониращ пазар на горивата у нас. През май месец доставките на горивата ще бъдат осигурени от посредници, посочи Стайков.

Във връзка с подготвените отстъпки за гориво, Стайков отбеляза, че мерките няма да бъдат ефективни, защото ще засегнат всички потребители. Не очаквам да има сериозен ефект при потреблението и самият размер на мерките е недостатъчен – 25 стотинки на фона на горивото през последния месец не е достатъчно и има сериозен достъп за злоупотреби, изтъкна икономистът.

Мерките на правителството са антикризисни, трудно е правителството да вдигне ръце, като някакви мерки са необходими.

Пак сме поставени пред свършен факт – мерките са обсъдени, предложени няма възможност за широко обществено обсъждане и са част от картината. При намалено ДДС на хляба, а при увеличение на пшеницата, хлябът няма как да поевтинее.


loading...