БНР волгин

https://c2p.cleverwebserver.com/dashboard/64072cc3-d637-11ea-a150-cabfa2a5a2de

Журналистът Петър Волгин, водещ на предаването „Политически НЕкоректно“ отговори на известната оперна певица Александрина Пендачанска, която напусна обществения съвет на БНР заради това, че Волгин е разпространил фалшива информация за пленяването на българския кораб край Мариупол.

„Разбирам, че певицата Пендачанска била недоволна от моята работа. Няма нищо странно в това някой да харесва или не друг човек, да има положително или отрицателно мнение за него. Проблемът идва тогава, когато нехаресващият си служи с лъжи и манипулация. Когато няма никаква представа от работата на хората, които критикува. Певицата Пендачанска не разбира от медии. А явно няма никакво желание да се учи. И наистина се чудя как се е озовала в Обществения съвет на БНР. С какво е допринесла за просперитета на националното радио? В писанията, обясняващи оставката й от този съвет, има много твърдения по мой адрес, но няма нито една истина“, заявява Волгин.

Той допълва: „Певицата Пендачанска не различава лъжата от истината, но за сметка на това иска да е винаги близка с властта. Помня я как обожаваше Иван Костов, когато неговото СДС управляваше България. После певицата Пендачанска се прехласваше по Христо Иванов, когато неговото ДБ или, както се казваше въпросното нещо по онова време, предстоеше да влезе във властта. А сега е влюбена в управляващите от ПП. Освен това не спира да „славоукраинства“. Явно, за да бъде в съзвучие с Генералната линия. Често съм се срещал с подобни „творци и интелектуалци“ и ето как съм ги описал в моята книга „Живот в радиото“:

„Това са личности, които оцеляват при всички режими и във всички условия! Не само оцеляват. Те благоденстват и просперират. Хвалят настоящите управляващи, само за да започнат да ги ругаят след падането им от власт. А най-интересното е, че никой не може да ги помръдне от моралните пиедестали, върху които сами са се покатерили. И ако само се опиташ да им припомниш предишното блюдолизнечене, моментално ще те обявят за рушител на културната традиция. Основният момент в тази традиция е, че т.нар. „творци“ и „интелектуалци“ са изпитвали огромно удоволствие от близостта си с властта.“

Волгин заявява още: „Певицата Пендачанска е от хората, които говорят единствено неща, удобни за ушите на властта. На всяка власт. Българска и чужда. Пендачанска е от хората, които искат да забранят всяко различно мнение. Надявам се да не им позволим да направят това“.

Да бъде ли дисциплинарно наказан водещият на предаването „Политически НЕкоректно“ Петър Волгин. Тази тема обсъждат днес в Българското национално радио (БНР), стана ясно от коментар на генералния директор Милен Митев пред Клуб Z.

Поводът за поредното недоволство срещу Волгин стана вчерашното му интервю с лидера на считаната за русофилска партия „Възраждане“ Костадин Костадинов. В началото на разговора водещият заяви, че иска да започне с „тази информация, която я има вече из всички български интернет сайтове“, като посочи, че това е „единствено информация от руска страна, от руските агенции“, а именно – „че бойците от батальона „Азов“ в обсадения Мариупол са задържали два кораба, единият е корабът „Царевна“, където се намират българските моряци“.

После думата бе дадена на Костадинов, който първо заяви, че силно се надявал информацията да не е вярна, а после разказа как се е чул вече с министър-председателя, който го уверил, че е невярна – разговарял с капитана на кораба. С това обаче темата не бе затворена, напротив – лидерът на „Възраждане“ разви теза – ако обаче е вярна.

Информацията, че корабът „Царевна“, на борда на който има 17 български моряци, е пленен от украински националисти от „Азов“, е фалшива новина – обявиха в последствие от Министерство на външните работи.

Заради предаването обаче в същия ден известната оперна певица Александрина Пендачанска обяви, че напуска Обществения съвет на радиото. И се мотивира ето така: „Г-н Волгин злоупотребява с ефира на обществената медия от години. Чрез коментарите и гостите, които кани, неговите предавания са се превърнали в канал за разпространение на дезинформация и фалшиви новини, от които се провежда откровена пропутинска, антиевропейска и антиевроатлантическа пропаганда, която противоречи на обществения интерес и мисията на Националното радио“.

Генералният директор на БНР Милен Митев посочи, че темата ще бъде обсъдена днес от ръководството на радиото, като не иска да предпоставя ще има ли решение и ако да – какво може да е то.

„Когато вземем решение, ще го приведем в действие и ще стане ясно. Засега обмисляме различни възможности за реакция“, заяви той.

На въпрос може ли да се стигне до освобождаването на Петър Волгин от радиото, Митев посочи:

„Искрено се надявам да не отиваме в такива крайности. Това е един от големите проблеми в момента в българското общество – че всичко се разделя на крайности. Някак няма нормален диалог между хората, които имат различни мнения, различни гледни точки. И колкото повече изостряме този спор, колкото повече изпадаме в крайности, толкова повече ще задълбочим проблема, а няма да го решим“.

С позиция към този момент не е излязъл и Съветът за електронни медии.

Виж още:Жената на Найо Тицин напусна Обществения съвет на БНР заради ВолгинИзвестното ни оперно сопрано Александрина Пендачанска обяви публично, че напуска Обществения съвет н…Apr 11 2022skafeto.com

Украинският натиск проработи – Найо Тицин внесе искане в СОС бул. „Драган Цанков“ да стане „Героите на Украйна“Журналистът Найо Тицин внесе в Столичния общински съвет предложение, за което призова и украинското …Mar 30 2022skafeto.com


loading...