158 отдадени майки и 35 напористи бащи от цялата страна взеха участие в конкурса, който е част от глобалната инициатива на Нестле „Порция баланс“,  като споделиха своите малки и големи победи в мисията за здравословно хранене на децата

Гора от броколи, специални прически за зеленчуци, които превръщат праз лука в пънкар, а домата в любимата баба на семейството с бял кок от карфиол върху главата, спагети стоножки със зелени пантофки от чушки, боядисване на всички зеленчуци в синьо, за да приличат на морски обитатели… и бащи, и майки развихрят въображението си, за да  привикнат своите деца да се хранят балансирано и здравословно.

Две са основните предизвикателства, които се открояват във всички споделени истории – как зеленчуците да станат любима част от ежедневната трапеза и как да се включат нови за децата  храни в менюто.  Обединяващата „червена“ нишка в повечето трикове и полезни съвети, които родителите изпратиха,  е превръщането на храненето в игра и споделено семейно забавление. Най-амбициозните организират домашна ферма в кухнята или семеен ресторант, в който всички членове са главни готвачи, други разчитат на форми за курабии, които превръщат плодовете и зеленчуците в лакомства, за трети храненето е изкуство и разчитат на  атрактивни визуални ефекти и силна драматургия. По-практичните „включват в битката“ любимите филмови и анимационни герои на децата – от Кучето на комисар Рекс, през Наруто, до Барби – всички те участват в зеленчуковите семейни приказки.

“Човек става особено креативен, когато стане родител и всички приказки, които са му чели като малък за развиване на въображението, се отплащат със злояди деца. За късмет си имам две такива. :)“

Така започва историята си Петя Танчева,  победител в категорията „Най-забавна  история“ в  конкурса „Родители, аплодисменти!“, организиран от Нестле България в партньорство с „Ох на мама!“

Журито в състав Наталия Такова, главен редактор на “Ох, на мама”, Гинка Ботова – директор на детска градина “Бисер” в с. Труд, която спечели първо място в миналогодишния конкурс на програмата “Нестле за по-здрави деца”, и Мария Тодорова – представител от екипа на Нестле България имаше нелеката задача да избере само по един победител във всяка от трите категории на конкурса –  най-забавна, най-приложима и най-вдъхновяваща история.

 

В категория “Най-приложима история” наградата отиде при Калина Кръстева, която споделя няколко наистина полезни,  атрактивни  и в същото време лесни рецепти, които всеки родител може да предложи на детето си. Сред тях откриваме „солети“ от краставици и морков, зеленчукови курабии, нарязани с форми за сладки, здравословни храни, поднесени в красиви цветни чинии и сандвичи „рибки“ с очи от маслини и уста от чушки.

 

“Моят съвет към родителите  е да поднасят храната по визуално атрактивен начин.  Този трик доказано работи, защото децата се хранят с очите.  Когато е красиво, е по-вероятно да бъде оценено и изядено“, споделя Калина със „колегите“ родители.

 

Здравко Стоичков е смелият баща, който успя да се „пребори“ с преобладаващата рота от майки и да вземе първата награда в категория „Най-вдъхновяваща история“. Той грабна сърцата на журито със своята емоционална история за споделена закуска с дъщеря си и с ясната си визия – за да е успешна мисията здравословно хранене , най-важни са търпението, постоянството и  личния пример.

 

“ Личният пример е от най-голямо значение. Децата виждат и повтарят това, което ние възрастните правим  – начин на хранене, дневна активност, общуване с околните и др. Именно поради тази причина, всеки ден самият аз се храня с много сезонни плодове и зеленчуци и ги  предлагам и на дъщеря ми, която се чувства пораснала като татко си, когато ги опитва.  Винаги съм твърдял, че закуската е най – важното хранене и не трябва да се пропуска.  Старая се да я превърна в най-забавния момент от деня ни, заедно с  дъщеря ми. Хрупкава препечена филийка пълнозърнест хляб с малко маслини, варено яйце и сирене е чудесно начало на деня, заедно с усмивка и целувка“.

 

Признава, че много му помага факта, че по професия е учител, а през останалото време – активен спортист.

 

Нестле България и „Ох, на мама!“ благодарят сърдечно  на всички участници за тяхната активност и споделени истории. Събраните рецепти, трикове и полезни съвети ще се включат в следващите издания на универсалния наръчник „Порция баланс“ , чиято мисия е да насърчава и помага на родителите да изградят трайни здравословни хранителни навици у своите деца.

 

 

 

Повече за „Порция баланс“:
__________________________________________________________________________

 

„Порция баланс“ е важна част от цялостната програма „Нестле за по-здрави деца“ , чиято цел е да популяризира балансираното хранене и активния начин на живот сред децата на възраст от 3 до 12 години, като същевременно подпомага родителите в изграждането на трайни здравословни хранителни навици.

“Порция баланс“ предоставя  качествена и достъпна информация в подкрепа за родителите. Илюстриран като чиния, универсалният наръчник “Порция баланс” демонстрира как оптимално да се разпределят различните групи храни за обяд и вечеря, което дава на родителите увереност, че техните деца получават необходимите хранителни вещества.