враца проверка

Редица пропуски бяха установени в случая на починала жена в МБАЛ „Христо Ботев“ във Враца, става ясно от оповестените резултати от проверка на изпълнителна агенция „Медицински надзор“. Случаят придоби голяма гласност, след като близък на друг пациент засне шокиращи кадри как 43-годишната жена стои на границата на смъртта пред регистратурата, докато служителката се мае на бюрото си.

Първоначалното впечатление, че тя си бърка кафе бяха опровергани с обяснението, че всъщност е правила задължителния ковид тест на пациентката.

Проверката не дава заключение дали жената е имала шанс да живее – отпреди е известно, че тя е имала тежки заболявания. Нейното тежко състояние обаче не е било преценено адекватно, поради което и тя не е посрещната по отговарящ за сериозното й положение начин, пише Сега.

При преглед на записи от видеокамери е установено, че пациентката е била четири минути в зоната на регистратурата – именно те са запечатани от телефона на случайния очевидец. Тя обаче е критичен спешен пациент, който е трябвало да бъде посрещнат и подложен на реанимационни действия в рамките на 1 минута – това е изискването според стандарта за спешна медицина. Проверяващите отдават тази грешна преценка на професионалната неопитност на дежурния регистратор в отделението по спешна медицина. Проблеми обаче има и на по-ранен етап от историята.

В спешния център във Враца е бил подаден сигнал чрез 112. Според проверяващите служителката, приела обаждането, не е определила адекватно и не е оценила степента на спешност на нуждаещата се от помощ жена. След като тя е откарана на входа на спешното отделение с частна кола, приемащата служителка не е изпълнила изискването за последователност в обслужването на пациентката – триаж, категоризация, регистрация, потвърждават от РЗИ-Враца, които също участват в проверката, възложена от здравния министър проф. Асена Сербезова.

Нарушения в действията на реанимационния екип не са установени. Такова обаче има при освобождаването на тялото от аутопсия. То става със заповед на изпълнителния директор на болницата по молба от сестрата на починалата и писмено мнение на дежурния лекар. В случая обаче причината за смъртта е била неизяснена, поради което това решение на директора се явява нарушение на закона за здравето. За него е образувано административно наказателно производство.

В резултат на проверката е възложено да се изготви програма за обучение на новопостъпилите регистратори в отделението за спешна медицина, а в зоната на регистратурата да се създаде система за бързо известяване на дежурните екипи за спешен прием на пациенти, например чрез звукова сигнализация.

Още от България


loading...