времето до края на януари

От Meteo Balkans обявиха прогнозата си за времето до края на януари. Според синоптиците към момента тенденцията е за суша, която ще се отрази много лошо. Ето какво гласи и прогнозата:

Лошо, много лошо… На пръв поглед всичко е спокойно, но, забележете, очакваните ни валежи за следващите +240 часа. Нека да погледнем прогнозата на Глобалния Американски модел GFS. За следващите +380 часа (от 15 до 31 януари или времето до края на януари) и да я сравним с ЕС модела.

Втората карта е поглед на Европейския модел, но за по-кратък период (15 – 25 януари). Прогнозата на Европейския модел е с по-добра резолюция и идентична с тази на GFS. Валежите у нас ще са символични и „буквално“ ще са акумулирани от мъглата.
Meteo Balkans за времето до края на януари: Лошо, много лошо (КАРТИ)
Meteo Balkans за времето до края на януари: Лошо, много лошо (КАРТИ)

За съжаление ни очаква много лоша суша. Подобна беше циркулацията миналата година, когато втората половина на лятото до ноември, валежите у нас бяха на много малко места, предимно по планините и Южна България. Според нас тази липса на валежи, ще се отрази много лошо на хидрологията у нас. Ако валежите на Балканите не започнат, очакваме много повече райони да са в режим и дори водна криза. Нека да не избързваме със заключенията.

Още от България

loading...