Медицинска сестра

Експертният консултативен съвет по надзор на имунопрофилактиката обсъжда дали да бъде съкратено времето на карантината от 10 на 7 дни, а периода на изолация от 14 на 10 дни у нас. В много държави за хора с бустерна доза даже изобщо няма карантина. Това обясни по време на брифинг след срещата между Спешна помощ и директори на болници в София министърът на здравеопазването Асена Сербезова, информира Труд.

„Новата вълна на коронавируса не се повтаря с предишните, тя е доста по-различна. Всеки ден ще се прави комплексна оценка на базата на данните в Националната здравно-информационна система“, посочи Сербезова.

Част от факторите за преминаване от едни към други мерки са заетите легла и за каква продължителност са заети, както и какви са възможностите да се увеличи тяхната бройка.

Изключително важно е как ще се разболява медицинският персонал и каква ще е наличността на медиците, посочи Севбезова като друг важен фактор за въвеждане на нови мерки.

Държавният главен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев коментира, че участниците в заседанието на КСНС вероятно ще влязат в новите по-съкратени срокове за карантина, но зависи от това кога РЗИ ще ги постави под карантина.

След заседанието на Консултативния съвет за национална сигурност при президента в понеделник, председателят на парламента Никола Минчев се почувствал зле и след направен тест е установено, че е положителен за COVID-19. Тази сутрин от правителствената пресслужба съобщиха, че президентът Радев и екипът му се изолират, както и премиерът Кирил Петков и началникът на кабинета му Лена Бориславова.

В заседанието участваха председателят на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова и лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ, вицепремиерът Асен Василев, министърът на отбраната Стефан Янев и други.

Виж още:Председателят на НС е с коронавирус, елитът на държавата излиза в карантинаСлед провеждането на Консултативния съвет за национална сигурност председателят на Народното събрани…Jan 11 2022skafeto.com


loading...