Възраждане клошар

Един мъж е задържан за пожара в бившето кино „Възраждане“ в София. Мъжът е клошар и е установен на мястото на инцидента, предава БНР.

Към момента се установява дали става дума за инцидент предизвикан неволно или за умишлени действия. Продължават и разпитите по случая.

Ден по-рано около 7 часа сутринта беше подаден сигнал за пожара на бившето кино „Възраждане“. Близо 10 пожарни автомобила гасиха пламъците и спасиха покривите и на сградите в близост.

Въпреки че районът беше силно задимен, от общината заявиха, че няма превишаване на замърсяването на въздуха.

На място беше и служебният министър на културата Велислав Минеков, според когото пожарът е пример за „класическа престъпна схема“.

Сградата в района на площад „Възраждане“ е паметник на културата и това не е първият пожар в нея.

Стогодишната архитектурна ценност на булевард „Христо Ботев“ в София започва съществуването си като театър „Ренесанс“, построен през 1900 година.

През 1940 г. сградата изгаря, за да бъде възстановена. През годините приютява кино „Възраждане“, профсъюзен дом „Георги Димитров“, а в по-нови времена е популярна като поп-фолк дискотека „Син сити“.

След 1 януари 2016 година нощното заведение затваря врати и от тогава не работи, а сградата се руши.

В края на 2015 година хотелиерът и собственик на сградата Красимир Георгиев сподели намерението си на мястото на „Син сити“ да построи нов петзвезден хотел.

Виж още:Пожарът в бившето кино „Възраждане“ – класическа престъпна схема?Пожарът в бившето кино „Възраждане“ е класическа престъпна схема. Това министърът на културата Велис…Nov 9 2021skafeto.com


loading...