Вълчев за мерките

„Обществото е силно разделено по отношение на противоепидемичните мерки и каквото и да направят управляващите – винаги ще има недоволни. Прави впечатление, че през март и април правителството предприе откровено милиционерски мерки, свръх мерки, а сега няма самочувствието да го направи, а данните показват, че сега сме в 10 пъти по-тежка ситуация от тогава.“ Този коментар направи бившият просветен министър проф. Даниел Вълчев пред БНР.

„Свидетели сме на едно изключително хаотично говорене по темата за коронавируса, дори хаотично експертно говорене – от математик до лекар и от академик до магазинер и шеф на футболен клуб. Този хаос не в полза на никого“.

По думите му има липса на легитимация на управляващите след протестите през лятото.

Оставането на власт на правителството на Бойко Борисов ще му струва висока цена, прогнозира проф. Вълчев:

„Той е избрал този начин и с мирни средства никой не може да свали правителството. Ако оставим на среда общата делегитимация, това правителство не се много различно от което и да е друго правителство – и в него има и добри, и лоши министри. Единственото, което го отличава, е, че на една трета от министрите дори не можем да им запомним имената“.

Според него не би било изненадващо, ако на предстоящите парламентарни избори ГЕРБ отново спечелят вота, но изказа съмнение, че това ще се случи:

„Трудно е да се правят предвиждания, защото ситуацията не е нормална. Една част от хората са изплашени от това, което става, други се стремят максимално бързо да се върнем към нормалното състояние. Едни виждат икономически възможности в тази ситуация, други се притесняват за своите доходи. Аз очаквам през пролетта нещата да се уталожат, дано и по-рано това да стане“.

Вълчев коментира дистанционното обучение така:

„Преди да започне кризата с вируса мнозина считаха, че дистанционното обучение е бъдещето на образованието. … Надявам се, че сега всички разбраха, че общуването между учителя и учениците, между професора и студентите не е просто въпрос на знакова система, която върви по кабела или без кабел. Това е въпрос на много други неща, които дистанционното обучение отнема. … Личното ми мнение е, че колкото по-бърза се върнем към нормалната среда, толкова по-добре“.

За казуса проф. Мирчев, ексминистърът заяви, че е „много грозно един университетски преподавател да не знае мярката“, особено когато младите хора му имат доверие и имат очаквания от гледна точка на знания, но и на поведение, а той да се отклони от това. Той определи случая като много важен заради това, че личното му схващане за задачата на хората на науката и на университетските хора е по-скоро да сеят съмнения, отколкото да жънат убеждения:

„Работата на политиците е да създават консенсуси в обществото, университетският човек трябва да сее съмнение. Въпросът е, когато си на катедрата, докъде е твоята свобода да изразяваш позиция и свобода да сееш съмнение, има ли ограничение. Това опира до големия въпрос за свободата на словото. … Има ли граници какво мога да кажа на своите студенти? Всичко ли мога да кажа за всеки, за всяка религия? Този въпрос в Западния свят не е решен“.

Вижте още:
Фандъкова: Няма да затягаме мерките в СофияДанните, числата показват, че има едно задържане, но това не бива да ни успокоява. Не бива да допуск…Nov 21 2020skafeto.com

Извънредно от Щаба: Или почваме да спазваме мерките, или отиваме към локдаунСитуацията е изключително сложна, мерките не получават нужното разбиране на гражданите. Продължават …Nov 19 2020skafeto.com

loading...