Природният газ

На заседание на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) бяха обсъдени ключови въпроси за газовите доставки – цени, „Газпром“, временни договори за азерския газ. Разбра се, че за февруари общественият доставчик „Булгаргаз“ към момента предлага намаляване на цената, че руският монополист не смята да ни спира газа и че благодарение на временни договори получаваме част от азерското синьо гориво.

Ще остане ли предлаганото сега свиване на цената с 18 на сто

Цената на природния газ от 1 февруари 2022 г. да бъде в размер на 114,31 лева за мегаватчас (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС). За януари цената е 133,41 лева за мегаватчас – намаление с 14,32 на сто. За декември 2021 г. утвърдената от регулатора цена беше 102,33 лева за мегаватчас.

Това се предлага в доклада на КЕВР, изготвен въз основа на представените от „Булгаргаз“ ЕАД заявление (внесено на 11 януари), данни и документи, и след направени изчисления съгласно ценовия модел. Регулаторът обсъди доклада на открито заседание, предаде БТА.

По време на заседанието стана ясно, че „Булгаргаз“ може да предложи природният газ да поевтинее с 18 процента през следващия месец.

„Ако днес „Булгаргаз“ трябваше да внася заявление за утвърждаване на цената на природния газ, това означава, че предложението щеше да съдържа цена, която да е по-ниска с 18 процента спрямо действащата за януари месец или близо 109 лева“, каза изпълнителният директор на компанията Николай Павлов, който се включи онлайн. Той добави, че след датата на подаденото заявление има значителна динамика на пазара на природен газ в Европа.

Окончателното решение за утвърждаване на цената за февруари, по която „Булгаргаз“ ЕАД ще продава природен газ на крайните снабдители и на лицата, на които е издадена лицензия за производство и пренос на топлинна енергия, КЕВР ще вземе на закрито заседание на 1 февруари.

Застрашени ли са доставките на газ

Доставките на природен газ от Русия не са застрашени, каза Николай Павлов по време на заседанието.

„Миналата седмица бордът на директорите имаше разговор с колегите от „Газпром“. Нямаме никакви притеснения, никакъв знак, че ще има прекъсвания на доставките“, изтъкна Павлов.

Изпълнителният директор на „Булгаргаз“ добави, че от „Газпром“ са потвърдили, че доставките на природен газ ще се изпълняват не само в България, но и в региона и Европа. Руската компания е уверила, че ще изпълнява стриктно договореностите и ще доставят количествата природен газ.

Идва ли азерският газ в пълен обем

Към настоящия момент България получава максимално възможните количества природен газ, които азерският доставчик се съгласява да достави, каза Николай Павлов. Той уточни, че задължението на азерската страна е да доставя природен газ на гръцката връзка и след като тя не е изградена, от „Булгаргаз“ са били принудени да се опитат да склонят чрез преговори да се търси най-доброто решение за доставка на азерски газ по алтернативен газопровод, след получаване на изричното съгласие на доставчика.

От „Булгаргаз“ са успели да договорят с азерския доставчик да се получава природен газ на друг алтернативен газопровод, който се намира на близо 300 км от договорния. За тази цел са били подписани две временни споразумения. Едното е влязло в сила, след като е получило одобрение от Съвета на директорите на Българския енергиен холдинг, Министерство на енергетиката и Министерски съвет, обясни Павлов. Той допълни, че второто допълнително споразумение е влязло в сила по идентичен начин, включително и резервирането на конкретното ниво на капацитет в Гърция, отговарящо на размера на договорените доставки с изричното съгласие на азерската страна.
Споразуменията изцяло отговарят на интереса на държавата ни, категоричен е Павлов. Те изключват възможността азерската страна да активира наказателна клауза по договора, отчитайки липсата на това договорно трасе. В случай, че е нямало такива договорни споразумения, „Булгаргаз“ не само, че нямаше да има възможност да получава азерски природен газ, но и щеше да заплаща и санкция за количества, които не може да получи, отбеляза Павлов.

Изпълнителният директор на „Булгаргаз“ отбеляза, че второто временно споразумение изтича на 30 юни. След 30 юни, в случай, че няма изграден интерконектор между Българи и Гърция (IGB), ние отново се връщаме в изходна позиция и ще подлежим на наказателни санкции – т.е. заплащане на неустойки, коментира Павлов.

Към настоящия момент „Булгаргаз“ не е информиран от проектната компания, че газопроводът няма да бъде изграден в срок (именно средата на годината). В противен случай отново трябва да се иска договаряне на нов временен период на доставка на азерски природен газ, отбеляза Павлов.

Виж още:„Булгаргаз”: Ако се запазят цените на европазарите, ще предложим поевтиняване на газа с 32%С поредно съобщение до медиите „Булгаргаз“ отговаря задочно на критиките във връзка с повишаването н…Jan 4 2022skafeto.com


loading...