Македония първанов

„Ако в Македония сега смятат себе си за различни, моля – не възразяваме, но ако смятат да откраднат историята ни, с това няма да се примирим, защото тази история е основата на нашата идентичност“, заяви Георги Първанов в интервю по Канал 3, пише epicenter.bg. Той добави, че „това не могат да го разберат дори и някои наши учени“ и „как трябва да браним историята си, защото сме отстъпили прекалено много на западния ни съсед“.

„Проучване в Скопие наскоро показа, че България е най-враждебната им страна, което показва, че нямаме ясна позиция, включително и като тактика. Ние, българите, трябва да сме в състояние да преговаряме и разговаряме с всяко избрано законно правителство в Скопие, но на базата на много по-ясна, изчистена позиция“, каза Георги Първанов.

„Ние трябва да отидем с нова, още по-чиста позиция, първо“, изтъкна той по повод отлагането за започването на преговори за присъединяване на С. Македония към ЕС. „Второ, да не се връзваме с исканията за промени, трябва да сме готови да говорим с всички, това е втори въпрос. Ние, ако не сме готови, ако изпълняваме чужда роля и чужда поръчка, както имам усещането сега, ако ще 60 години да имаме, положението ще е същото.

България поставя условия за членството на Северна Македония в ЕС: Промени в учебниците и паметни плочи„Постигнато беше принципно съгласие, че са необходими незабавни действия за изработване на националн…Sep 30 2019skafeto.com

Трябва да разпишем много ясно, да дефинираме по-скоро понятието „обща история“, всички забравиха, че имаше такова понятие в т. нар. договор. Към него трябва да има кратък анекс: че историята ни е обща, защото през Средновековието, Възраждането, до началото на 20-ти век, основното население е българско. Точка! Всичко друго е излишно, от това произхождат всички други дефиниции, които ще се дадат за Гоце, Даме Груев и т. н. Не може да вървим по домова книга за всеки – решението е в тези три изречения, които ви цитирах“, убеден е Георги Първанов.

Преговорите зависят изцяло от Северна МакедонияБългария ще подкрепи присъединяването на Република Северна Македония тогава, когато държавата е изпъ…Oct 9 2019skafeto.com

По думите му вицепремиерът Красимир Каракачанов трябва да приеме по-дипломатичен тон към съседите.

„Първо за античните претенции на Македония – там работата приключи! Гърците си направиха един великолепен договор, в който решиха всички проблеми, включително и по-дребни, и оставиха някои незначителни такива. Що се отнася до г-н Каракачанов, усещането ми е, че се държи малко провокативно, както ранното ВМРО, а в този момент наистина трябва да има твърд, но и дипломатичен тон. Най-важното е да запазим усещането, че сме най-близките народи на Балканите. Не можем да им променим съзнанието, а как се чувстват – тяхна работа“, изтъкна историкът.

Три държава отрязаха Скопиe и Тирана от ЕСЛидерите на държавите от Европейския съюз не успяха през първия ден на срещата си на високо равнище …Oct 18 2019skafeto.com

Георги Първанов не смята за драма отлагането за започването на преговори за присъединяването на С. Македония към ЕС.

„Франция, Дания и Холандия са страни с традиционно повишени изисквания, първо. Второ, самият Заев трябва да си признае, че беше подведен от някои европейски „лидери“, включително и комисари – е, не се случи. Може би това време може да се използва от нас в позитивен план. Няма драма с отлагането за присъединяването, но е неприятно. Според мен така Македония ще има повече време. А също и ние – да им представим спокойно и дипломатично, но и твърдо, нашите условия към тях“, смята Георги Първанов.
Соломон Паси: Трябва да променим позицията на Франция за МакедонияДа мислим прагматично и да се опитаме да повлияем на президента Макрон, който блокира на практика пъ…Oct 19 2019skafeto.com


loading...