Нова гореща седмица предстои, прогнозира климатологът от Софийския университет проф. Георги Рачев. Топъл въздух от Сахара ще донесе увеличаване на температурите у нас до 38-40 градуса.

Първата половина на седмицата ще отбележи максимални температури, а след четвъртък времето ще влезе в климатичната норма. Въпреки това ще бъде топло и сухо, като се очаква август да бъде един от най-горещите месеци за годината и дори най-топлият август, откакто се водят метеорологични наблюдения в България, обясни проф. Рачев пред „Труд”.

По думите му ни очакват по-малко тропични нощи – тоест такива, през които минималната температура не пада под 20 градуса.

Ето и потвърждението – екстремален индекс за пожароопасност е в сила за територии в 18 области в страната на 14 август. Това сочи справка на сайта на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ).

Индексът важи за териториите от областите Софийска, Перник, Кюстендил, Благоевград, Пловдив, Кърджали, Хасково, Сливен, Ямбол, Бургас, Варна, Добрич, Разград, Русе, Велико Търново, Плевен, Ловеч и Враца.

При екстремален индекс метеоролозите предупреждават за възможни бързо разпространяващи се много силни пожари с въвличане на дървесните корони. При екстремален индекс пожарите са трудни за овладяване, а действията по погасяване се ограничени само по фланговете на пожара.


loading...