рачев април

Според СЗО коронавирусът не е много издръжлив на високи температури в природна среда. Това заяви климатологът проф. Георги Рачев пред „Телеграф“.

„В съчетание на слънчево и топло време със сух въздух над 30 градуса вирусът умира до минути и не може да се възпроизведат, т.е. да попадне в клетката и да се развие. Над тези градуси патогенът живее буквално от половин час до час и половина в зависимост от влажността на въздуха. При всички положения с настъпването на лятото, а то вече е започнало на север от Екватора, ще има природен стоп на разпространението на коронавируса“, каза още той.

По думи на климатолога природата не може да прекърши цялата пандемия, но ще помогне да се справим със ситуацията. Съчетанието на топло, сухо и слънчево време е най-добрият природен антидот.

На въпрос има ли пример за зависимостта между по-топлото време и по-слабото разпространение на новата инфекция някъде по света, проф. Рачев отговори: „В Мианмар и Лаос няма нито един случай на заболяването. Точно над тези страни в Югоизточна Азия е сухо и слънчево и става още по-горещо. Това съчетание е много сериозна природна пречка за разпространението на вируса“.

Запитан какво време ни очаква и ще бъде ли то съюзник в борбата с пандемията, климатологът заяви: „В следващите дни ни очаква много хубаво време с убийствено слънце и много топлина. Убийствено ще бъде и за коронавируса. Страните, които не взеха съответните мерки, ще загубят доста човешки животи, но в България виждаме, че продължаваме да сме на опашката на Европа“.

Според прогнозата му единствено през следващата седмица ни очаква хладно време.

„Очакват се валежи. Това коренно променя ситуацията с естествените природни филтри, защото слънце няма да има, а ще бъде хладно и влажно, което е чудесно време за по-дългото запазване на вируса. В лошото може да търсим и добро – ще вали, а, когато вали, дъждът отмива от всякакви повърхности този патоген“, уточнява климатологът.

Виж още:Първи държавен глава заразен с коронавирусОт двореца на миниатюрното княжество Монако съобщиха, че неговият владетел принц Албер Втори е дал п…Mar 20 2020skafeto.com

От първо лице: Домусчиев – за коронавируса; Слави Ангелов – за побоя (ВИДЕО)„Чувствам се добре. Нямам влошаване на състоянието, благодарение на един изключително добър медицинс…Mar 19 2020skafeto.com

Българи свалиха англичани от самолета заради страх от коронавирус (ВИДЕО)Българи принудиха шестима англичани да слязат от борда на самолета заради опасения, че са заразени с…Mar 19 2020skafeto.com

loading...