ГЕРБ върнаха мандата

Както се заканиха още преди седмици, втората политическа сила в настоящия парламент ГЕРБ върнаха веднага мандата за съставяне на правителство след връчването му от страна на президента Румен Радев.

„За съжаление не виждаме възможност мандатът да бъде реализиран. Затова, в изпълнение на конституционните процедури, Ви връчвам писменото ни становище, че мандатът следва да се смята за нереализиран и да се продължи по-нататък по конституционната процедура.“

„Ясно беше ние какво ще направим. България е в тежка политическа ситуация“, каза Даниел Митов, след като върна втория мандат за съставяне на правителство на президента Румен Радев.

„Ясно е, че партиите, които се опитаха да се представят за алтернатива, не успяха по никакъв начин да работят по правилата на многопартийната парламентарна демокрация. Не успяха да се разберат за съставяне на правителство. В същия момент се опитват да играят странни роли на опозиция, при положение че са взели цялата власт, особено в парламента“, коментира Митов.

„Не можем да разберем откъде е тази странна претенция те да се представят за опозиция. Те имаха отговорността да съставят кабинет и се провалиха“, допълни той.

По думите му трябва да стане ясно, че без политически диалог няма алтернатива.

„Вече трябва да започнем да си говорим и да стане ясно, че без ГЕРБ-СДС и разговор с нас не може да се върви напред“, каза още Даниел Митов.

Той обаче не вярва и че при третия мандат някой ще се опита да разговаря с тях.

Томислав Дончев заяви от своя страна, че оттук нататък има три варианти и те са лоши. Според него България трябва да има титулярно правителство с нормален политически хоризонт.

„Първият е да бъде създадено правителство с третия мандат. Добре е България да има титулярно правителство, но то ще бъде слабо, без ясна отговорност и без стабилна парламентарна подкрепа. Избори две в едно също е лош вариант. Освен това се боя, че ще изчерпим търпението на хората. Парламентарни и президентски избори с отстояние на няколко седмици също не е добър вариант“, на мнение е Дончев.

По думите му в един момент ще стане актуален въпросът кой е създал този хаос.

На въпрос кога ще стане ясна кандидатурата на ГЕРБ за президент Дончев заяви, че скоро.


loading...