Правната комисия

https://c2p.cleverwebserver.com/dashboard/64072cc3-d637-11ea-a150-cabfa2a5a2de

„Бащата“ на търговския закон проф. Огнян Герджиков е категоричен – джиросаните акции на ПФК Левски в момента са притежание на Бойко Борисов. Той може да прави с тях каквото си иска. Ето какво каза проф. Герджиков пред „Труд“.

– Проф. Герджиков, вие сте „бащата“ на Търговския закон у нас след демократичните промени. Обяснете какъв е пътят на джиросаните акции на ФК „Левски“, при положение, че стана ясно, че премиерът Бойко Борисов не желае да ги приеме, а Васил Божков ги прехвърля чрез инструмента „джиро“?
– Премиерът Борисов просто трябва на свой ред да ги джироса на когото намери за добре.

– Какво е правното действие?
– Акциите би трябвало физически да са при него. Това значи той да получи акциите с джиро. И на гърба да има подпис на Васил Божков дали и очевидно той ги е пратил с пълно джиро, т.е. с посочване на джиратаря. И на свой ред Бойко Борисов, щом не ги иска, ги джиросва или обратно на Васил Божков, или на Тити Папазов, който разбирам че е мераклията на това нещо, или на когото намери за добре. Сега, по правило, джирото се предхожда от един договор между джирант и джиратар. В изпълнение на този договор правно-техническият способ на прехвърлянето е това джиро, което се прави на гърба – ендосамент се казва още, било пълно джиро или непълно бланково, само подписът на джиранта ще е достатъчен и вече минават във физическото притежание, в случая на Бойко Борисов. И Бойко Борисов да се освободи от тях, щом няма предварително такъв договор, на свой ред джиросва на когото намери за добре. Има мераклии и толкоз.

– Т.е. трябва да има активно действие от страна на премиера като физическо лице?
– Да, точно така.

– Какъв е статутът на тези акции към този момент?
– В момента акциите са на Бойко Борисов.

– Без значение, че той не ги е приел?
– Да. И щом не ги иска, на свой ред той ги джиросва на когото намери за добре. Акциите имат значение, за да се участва в Общото събрание на дружеството за вземане на решение и съответно да се получи дивидент, ако се гласува такъв накрая на финансовата година. Това е значението на това да си акционер. Очевидно Борисов не желае да се занимава с това и на свой ред ще ги джироса на когото намери за добре и това е.

– Колко време отнема тази процедура?
– Може да отнеме 1 минута и 5 секунди. По един подпис се слага. Те са в купюри и нямам представа колко купюри са, но ги подписва и ги джиросва на когото намери за добре.

Виж още:Божков с удар под кръста срещу Борисов – дари му акциите на ЛевскиВасил Божков дари акциите на Левски на премиера Бойко Борисов и разкри, че в 9 ч днес те ще бъдат пр…May 13 2020skafeto.com

Сашо Диков занесе акциите на „Левски“ пред МС, Борисов отказа да ги вземеНова куриозна и изненадваща ситуация се разиграва около ПФК „Левски“, след като журналистът Сашо Дик…May 13 2020skafeto.com


loading...