гешев смс

Висшият съдебен съвет прегласува кандидатурата на Иван Гешев за главен прокурор и я одобри с 20 гласа „за“ и 4 „против“. Решението ще бъде изпратено незабавно на президента, решиха още кадровиците.

Повторният вот се наложи, след като на 7 ноември държавният глава Румен Радев с указ върна на ВСС предложението за назначаването на Гешев. На 24 октомври съотношението на гласовете „за“ и „против“ бе същото. Сега обаче президентът не може за втори път да върне предложението, информира Дир.бг.

Близо 5 часа ВСС обсъжда мотивите на Радев за връщането, както и дали трябва да започне нова процедура за избор или не. В началото на заседанието кадровиците изпаднаха в спор дали указът на държавния глава е мотивиран или не, както и как трябва да продължат – дали имат основания да прекратят тази процедура и да започнат изцяло нова или да прегласуват кандидата за главен прокурор и да започнат нова, ако Иван Гешев не събере необходимите 17 гласа.

Очаквано предложението за ново начало на процедурата дойде от председателя на ВКС Лозан Панов.

„Смятам, че ние трябва да чуем критиките на президента и да се съобразим с тях. Напълно ги споделям. Смятам, че ние сме длъжни да инициираме нова процедура за избор на главен прокурор“, заяви Панов.

Главният прокурор Сотир Цацаров пък бе категоричен, че никой не омаловажава казаното от Румен Радев.

„Защото всеки от нас, когато дава своя вот при всички гласува трябва да мисли за това, което каза президента… каза. Нека да не спекулираме, че указът има мотиви. Указът няма мотиви. Има публична позиция на президента, която най-малкото заради своята откритост, аз казах ясно, дали я приемам или не, е съвсем отделен въпрос, заслужава уважение и трябва да бъде преценена от всеки от нас“, обясни Цацаров.

В крайна сметка, след две процедурни предложения, кадровиците решиха да не рестартират процедурата, а да преминат към прегласуване на кандидатурата на Иван Гешев. 20 от членовете на съвета гласуваха процедурата да продължи, а четирима бяха против – Лозан Панов, Олга Керелска, Атанаска Дишева и Цветинка Пашкунова. Един от членовете на съвета не присъства на заседанието – Красимир Шекерджиев. Самият Иван Гешев пристигна ескортиран от полиция.

След обявена кратка почивка ВСС премина към втора точка от дневния ред – обсъждане и прегласуване на кандидатурата на Иван Гешев за главен прокурор. Но отново избухна спор – този път около това откъде точно трябва да започне тази процедура – дали трябва директно да се прегласува кандидатурата или трябва да има обсъждане.

Председателстващият съвета правосъдният министър Данаил Кирилов предложи на кадровиците да преминат директно към гласуване, а който поиска да се мотивира след това, но това предложение беше отхвърлено. Последваха близо два часа изказвания, след които при гласуването бе повторен вотът от 24 октомври. „За“ кандидатурата на Иван Гешев гласуваха 20 от членовете на ВСС, а четирима се обявиха „против“.

„Като главен прокурор ще направя всичко възможно да оправдая доверието на професионалната общност. Благодаря на Пленума на ВСС и благодаря на професионалната общност, която ме е подкрепила. Благодаря, че не се подадоха на безпрецедентния политически натиск и направиха своя избор“, каза Иван Гешев, след като кандидатурата му беше прегласувана.

Повторният вот се проведе при засилено полицейско присъствие заради две бомбени заплахи, както и два протеста „за“ и „против“ избора на Гешев пред сградата на съвета.Братът на Иван Гешев – неотлъчна сянка на президента Радев (СНИМКА)Братът на Иван Гешев е сред най-авторитетните служители на НСО и началник на охраната на президента …Nov 13 2019skafeto.com


loading...