гешев страсбург Валентин Вешев и Ангел Георгиев гешев отпуск Гольовци Над две години след нахлуването в президентството главният прокурор Иван Гешев призна, че тези действия са били непремерени. Досега той отчиташе акцията като комуникационна грешка и твърдеше, че не била достатъчно добре обяснена на обществеността.

https://c2p.cleverwebserver.com/dashboard/64072cc3-d637-11ea-a150-cabfa2a5a2de

Държавата се управлява от задната седалка на джипове. Никоя прокуратура и никой главен прокурор в света не могат да се преборят с корупцията и с кражбите, когато са държавна политика. Това мнение изрази бившият главен прокурор Иван Гешев пред БНР.

По думите му няма как да се постигне справедливост, когато управляващите политици и икономическите кръгове зад тях воюват и не искат да има справедливост. Същото важи и когато МВР не разкрива престъпления, а воюва с прокуратурата, когато парламентът променя закони в интерес на олигарсите, допълни Гешев.

Политиците, освен че са некомпетентни, корумпирани и зависими, но създават съзнателно некачествени закони и се опитват да контролират съдебната власт, за да продължат да крадат, обясни бившият главен прокурор.

Според него причината за отстраняването му е изтекла информация, включително и по „Барселонагейт“.

„Бях отстранен в нарушение на закона и Конституцията, докато летя със самолет, за да дам информация на Европейския парламент. Това го направиха партиите „политически боклук“, които контролират ВСС. В юридически смисъл случилото се е прецедент и безобразие. Ако е вярно, че не съм си свършил работата, че съм зависил от някоя партия, още щях да съм главен прокурор. След като съм отстранен, значи съм си вършил работата.“

През последните години трите вида власти – в нарушение на принципа на разделение, са се слели, подчерта още Гешев. И допълни- целта под идеите за реформи, справедливост, европейски ценности и промени в Конституцията, е само една – прокуратурата и съдът да бъдат овладени. И защо?

„За да може, като се краде, да се краде безнаказано“, убеден е Иван Гешев.

За „Справедливост за България“ той посочи, че е родолюбиво, патриотично, консервативно движение с цел – България да бъде отново силна.

„Няма да разчитаме на олигарси. Нямаме финансиране. Ще направим сметка, за да могат нашите съмишленици да ни помогнат. Съмишленици са тези, които вярват в България. Ще се доверя на хора, които в името на България, са готови да поемат риск“, посочи Гешев.

Стана ясно още, че се обмисля под каква форма „Справедливост за България“ може да се яви на местните избори.

„Нямам амбиции към кметски пост. Имам амбиция да помогна на държавата да се възстанови, да се върне надеждата на хората“, заключи Гешев.

Припомняме, че в началото на месеца бившият главен прокурор съобщи, че създава гражданско родолюбиво консервативно движение, което ще се основава на принципите на националното достойнство, християнската етика и българските традиционни семейни ценности. На 10 юни Иван Гешев регистрира гражданското движение „Справедливост за България“.