Гешев по БНТ

https://c2p.cleverwebserver.com/dashboard/64072cc3-d637-11ea-a150-cabfa2a5a2de

Главният прокурор Иван Гешев се готви за обръщение към нацията, което да бъде излъчено от Българската национална телевизия тази вечер. По неофициална информация то ще е от 20:30 ч.

Гешев ще се възползва от правото, което му дава чл. 52 от Закона за радио и телевизия. Той гласи, че право на обръщение по БНТ и БНР имат президентът, председателят на парламента, премиерът, председателят на Конституционния съд и тримата големи в съдебната власт – главният прокурор и шефовете на ВКС и ВАС.

Има обаче опция Главният прокурор да отложи поредната си изява и да изчака посещението си в Европарламента. Той ще бъде там във вторник, на 13 юни и се очаква да говори за „Барселонагейт“. По ирония на съдбата 13 юни е и рожденият ден на главния герой на сюжета – Бойко Методиев Борисов.

Така обръщението би останало за четвъртък, но пък тогава се очаква ВСС вече да е освободил Гешев от поста.

През последните няколко седмици главният прокурор даде два брифинга, в които коментира атентата срещу него от 1 май, както и искането предсрочно да бъде освободен от поста.

Висшия съдебен съвет (ВСС) започна вчера по същество да гледа предложенията за освобождаването му – едното беше оттеглено. Обсъжданията и изслушванията продължиха почти до полунощ, но до решение така и не се стигна. Заседанието ще продължи на 12 юни.