гешев радев

Държавният глава Румен Радев обяви, че е подписал указа за назначаването на Иван Гешев за главен прокурор, след като двамата проведоха среща в сградата на президентството.

„Няма как да се вслушам в призивите за нарушаване на Конституцията. Върховенството на закона е фундаментът на демокрацията“, аргументира решението си Радев.

Ето и цялото изказване на държавния глава:

„В началото на месеца върнах предложението на Висшия съдебен съвет за главен прокурор и подчертах, че начинът на провеждане този избор трябва да създава доверие в обществото, а не да поражда съмнения. Повторното гласуване във ВСС не успя да ги разсее.

Няма как обаче да се вслушам в призивите за нарушаване на Конституцията, защото върховенството на закона е фундаментът на демокрацията. България ще просперира, когато започнем да уважаваме и спазваме законите. Затова няма да допусна точно президентът да наруши Конституцията, чието спазване винаги съм отстоявал.

Днес подписах указ за назначаване на г-н Иван Гешев за главен прокурор, като преди това го поканих за среща в президентството. Ясно изразих своите очаквания за справедливост, в чиято основа е независимата и ефективна прокуратура, отнасяща се еднакво към всички, нарушили закона – без оглед на социално положение, политическа принадлежност и участие във властта.

Българите очакват развръзка за корупцията по високите етажи на властта, за скритите офшорни сметки, фирми и имоти зад граница на политици и магистрати, за „Апартаментгейт“, за Българската агенция за безопасност на храните и мобилните инсинератори, за безобразното качество на ремонти и инфраструктурни проекти и много други. За грабежа на КТБ. Изясняването на всички виновни лица и възмездието са истинският тест за новия главния прокурор. Искам да подчертая: не селективно посочвани, а всички виновни. От това зависи дали главният прокурор ще сбъдне надеждите на българите за законност и справедливост.

В българския конституционен модел отчетността на главния прокурор приключва с избора му. Затова и обществото ни е особено чувствително към тази процедура. Въпросът обаче е в цялостния модел на българската прокуратура, в нейното устройство и функции, в мястото й в съдебната система и връзките с други институции. Това е трудна тема, непокътната от 30 години, но нейната обществена значимост е особено актуална днес. Затова започвам широк обществен дебат за промени в Конституцията и ще поканя академичната общност, парламентарно представените партии, институции, професионални сдружения и граждански организации.

От ефективността на реформите в съдебната система зависи дали ще постигнем справедливост, пречупване на корупцията, качествено държавно управление и просперираща обществена среда.

Неведнъж съм заявявал, че бъдещето ни като нация зависи от нашата зрялост и общи усилия. България ще стане нормална европейска държава, когато обществото осъзнае своята сила и отговорност, когато се засили гражданското участие и контрол върху управлението и институциите“.

За първи път Иван Гешев беше избран на 24 октомври, а след като президентът отказа да подпише указа за назначаването му, съдебните кадровици потвърдиха отново избора си на 14-ти ноември. И двата пъти резултатът от гласуването във ВСС беше 20 на 4.

Президентът беше призован от някои юристи, преди да подпише указа за назначаването на новия главен прокурор, да попита Конституционния съд за процедурата – отначало или от етапа на гласуването трябва да се повтори при връщане във Висшия съдебен съвет.

Мандатът на настоящия обвинител №1 Сотир Цацаров приключва на 10 януари 2020 година.

„Аз съм с ясното разбиране, че прокуратурата трябва да е доста по-активна и по-активно да отговори на очакванията на българските граждани за повече справедливост“, заяви самият Гешев.

„Президентът изрази очакванията на повечето български граждани – за повече справедливост. „Ще направя всичко възможно, за да оправдая тези очаквания. Имам приоритети, но няма да ги коментирам преди да стана главен прокурор. Процедурата не е приключила преди да стъпя като главен прокурор“, добави той.
„Всеки чува обикновено това, което иска да чуе. Не знам дали сте чули правилно, но той просто иска да инициира широк дебат за промяна на Конституцията. Там всеки ще изрази мнението си“, каза още Гешев.

„По делото КТБ не смятам, че се работи селективно. Това ще стане ясно в хода на самото съдебно производство. Аз съзнавам, че това е моята оценка от юридическа гледна точка. Това дело обаче е натоварено и с политическа и социална гледна точка, но то не може да отговори на други очаквания и оценки освен на правовите. Прокуратурата не е виновник за всичко ставащо, както говори един политико-олигархичен кръг. Да, прокуратурата има проблеми, които трябва да са решени, но да изградиш идеологията си върху това, че една институция е нещо лошо и да се бориш с нея, според мен не е продуктивно. Това уврежда имиджа на цялата държава. Това не е в интерес на българското общество“, каза Гешев.

„Това дали някой ме хвали или не за мен не е критерий за нищо“, смята той.

„Главният прокурор не е недосегаем и не решава всички проблеми в тази държава. Категорично искам да развенчая мита, че главният прокурор е всевластен и безотговорен. Не е вярно, че той контролира всичко. Това е политика, която вече обясних от къде изхожда“, заяви той.

Гешев заяви, че винаги си вдига телефона на всички. „Определен кръг изгради впечатлението, че българският главен прокурор е всевластна фигура. Пак подчертавам, че това не е вярно.“

Според него главният прокурор не е пощенска кутия, за да приема сигнали от политици. „За мен е по-рационално българските политици да си внасят сигналите до компетентната прокуратура, а не да използват главния прокурор за реклама“, добави той. Гешев заяви, че знае какви са проблемите на прокуратурата и има идея как да ги разреши.

„Борбата с престъпността зависи от правоохранителни органи, прокуратура и съд. Не може една система да не работи и да обвиняват само една част от нея. Всички трябва да си вършат добре работата. Резултатите на българската съдебна власт са не лоши в сравнение с всяка една друга европейска държава“, каза той.
Според него трябва да се повиши капацитетът на следователите. Той обясни, че ще каже с какъв екип ще работи, когато стъпи в длъжност. „Имам идеи, но ще преценя кои са най-подходящите и най-добрите“, каза Гешев.Радев за указа за Гешев: Не приемам ултиматуми от никого. Борисов: Не избираме булкаПрезидентът Румен Радев не каза кога ще подпише указа за назначаването на Иван Гешев за главен проку…Nov 19 2019skafeto.com


loading...