унищожаване на парламентаризма

https://c2p.cleverwebserver.com/dashboard/64072cc3-d637-11ea-a150-cabfa2a5a2de

На днешното парламентарно заседание бяха гласувани предложенията за промени в правителството.

Владислав Горанов бе сменен от досегашния здравен министър Кирил Ананиев. Последният се връща отново в Министерство на финансите.

На мястото на Кирил Ананиев в здравеопазването застава на проф. Костадин Ангелов, досегашен изпълнителен директор на университетската Александровска болница.
Емил Караниколов излиза от Министерството на икономиката и предава поста на своя заместник-министър Лъчезар Борисов.

Настоящият директор на „Националната полиция“ главен комисар Христо Терзийски е номиниран да оглави Министерството на вътрешните работи. Той ще поеме поста от Младен Маринов след напрежението и полицейското насилие под прозорците на Министерския съвет преди две седмици.

Юристът и вицепремиер по икономическата и демографската политика Марияна Николова вече ще отговаря и за туризма, като поема поста от министър Николина Ангелкова.

Министър председателят Бойко Борисов не присъства в пленарна зала. Депутатите от БСП на няколко пъти премиерът да присъства в зала. Имаше упреци, че председателят на парламента Цвета Янчева го укрива.

„Тук ми липсва именно този, който предлага промените – министър-председателят. За пореден път той се крие и неглижира институцията Народно събрание“, каза от трибуната заместник-председателят на ПГ на „БСП за България“ Христо Проданов. Той поиска премиерът Бойко Борисов да дойде в парламента „да обясни къде е неговата оставка и кога ще я подаде той“. Георги Свиленски също призова премиера.

Вицепремиерът Томислав Дончев представи новите министри.

Красимир Янков от БСП попита премиера защо прави промените в този момент. Кога ги планирахте? Когато чухте вътрешния глас на прозрението или нещо доста оглушително ви кънти под прозорците, попита Красимир Янков. Имате поне още толкова провалени министри! Тях защо не сменяте? Или ще има още траншове. А вашата оставка, кога?, попита той от трибуната в залата. Според него Валери Симеонов се е намърдал на министерския пост в 12 без пет. Според него по-интересно е било не снемането на финансовия министър Владислав Горанов, а да последва съдбата на колегата му Нено Димов /бел. ред. който е с обвинение/. Колкото до връщането на Кирил Ананиев в Министерство на финансите, по-добре е било да го сложат на мястото на министъра на културата Банов, за да засвидетелстват липсата на кадри. Това пък, което е произтекло с Българска банка за развитие е основание Емил Караниколов да стане клиент на други институции. Той се обърна към управляващите, че това прави очевидно колко лесно заменими са. Предстоящо е да си тръгнете, заяви Янков.

Случващото се в пленарната зала е срам – това трябва да спре, каза народният представител от ПГ на ГЕРБ Маноил Манев в процедура по начина на водене след скандиранията на БСП.

„Това, което става в тази зала в момента е срам. Само че тоя срам няма как да го избегнем, когато се размахват юмруци. По улиците и президентът размахва юмруци. Време е да спрем това всичкото и отговорността е не само ваша“, заяви Маноил Манев.

Румен Гечев пък коментира мерките за справяне с кризата в социален и икономически план и поиска оставката на цялото правителство. Според него правителството е закъсняло и има много фалирали фирми. Относно парите от ЕС за справяне с последствията от коронавируса той каза:

Публикувахте числа за милиарди преди решението на ЕК, преговорите започват отново, нищо не е гласувано от ЕП. Той напомни и изтеклите данни от НАП.

От последните месеци пък коментира Комисията по хазарта и липсващите 700 млн. лева.

В 10.00 часа депутатите излязоха в 15-минутна почивка, след като премиерът бе призован отново да дойде в пленарна зала. Премиерът обаче така и не дойде.

Виж още:Ген. Григоров: Пеевски и Доган са напуснали БългарияЛидерът на “Ние, Гражданите” и бивш началник на „Охранителна полиция“ в СДВР ген. Валери Григоров тв…Jul 24 2020skafeto.com