Гломб

Ръководителят на отдел „Вирусология“ в Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ) доц. Любомира Николаева-Гломб категорично заяви, че в страната вече няма грип.

Най-доминиращият вариант на вируса у нас е делта вариантът и броят новозаразените трябва да ни притеснява.

„Аз не мога да разбера защо хората се притесняват от ваксините, при положение, че вече няколко милиарда дози са направени, наблюдаваме какви се резултатите от ваксината в продължение на година и половина, описват се нежеланите реакции и те са една на няколкостотин хиляди, което е нищожно в сравнение с пораженията от боледуването“, каза доц. Гломб пред БНТ.

Виросулогът обясни, че ваксинираният човек може да се зарази, но ще прекара болестта в пъти по-кратко отколкото неваксинирания. Според нея е егоистично да се спасяваме поединично, а ваксинирането спасява животи и позволява всички дейности да вървят в ход.

По повод протестите на родителите срещу тестването на учениците тя заяви, че в Европа този процес е абсолютно в ход.

„Учениците над 12 години нагоре в голямата си част са ваксинирани, независимо от това са тествани два пъти седмично Доктрината „тестиране за да останем в училище“ в повечето западни страни е приета“, обясни доц. Гломб.

Малките деца трябва да бъдат подпомогнати в тестването и това ще стане с учител и родител. По думите ѝ в тестването няма абсолютно нищо вредно, а от Центъра по заразни и паразитни болести предлагат доброволческа помощ за училищата в първите дни, за да помогнат.

По въпроса за антителата тя изказа мнението си от гледната точка на вирусолог.

„Когато се вземат решения на национално ниво се гледат много мнения. Според мен към момента няма тест, който да каже че тези антитела са неутрализиращи и индивидът, който ги притежава, съответно е в по-малък риск да се зарази или да предаде заразата. Затова и нито една държава още не ги е приела като меродавни“.

Вирусологът доц. Глоб обясни и защо всяка ваксина иска няколко дози.

„Вирусът е изменчив, по принцип коронавирусите имат нетраен имунитет. Той ще бъде такъв и при ваксинираните, затова трябва непрекъснато да се подклажда и да се държи буден с ваксина“, поясни тя.

По думите ѝ вероятно ще трябва да се ваксинираме срещу коронавирус може би на година, но ако голяма част от населението е имунизирана, циркулацията на заразата ще се озапти.

Виж още:Проф. Начев: „Зелен сертификат“ за антитела, ако има срок на проследяванеНякои болници в страната вече са на ръба на капацитетите си, а медици – на ръба на силите си. На фон…Nov 7 2021skafeto.com


loading...