говорители на две различни Българии

Словесното сражение между президента Радев и премиера Борисов от последните дни не е първото между двамата, но представлява кулминацията в публичната неприязън между тях досега.

Какво обаче катализира тази поредна схватка между първите мъже в държавата.

„Бойко Борисов изключително много се подразни на думите на Радев за „заника на властта му” – а това е болезнено за премиера и ГЕРБ въобще, защото е предчувствие за онова, което предстои”, анализира социологът Кольо Колев пред Лупа.бг.

Неговата теза е, че президент и премиер се явяват говорители на две различни Българии и точно в това е коренът на проблема между тях.

„Двамата живеят в съвършено различни светове. Светът на г-н Борисов е светът на проспериращите, на тези чийто стандарт на живот постоянно се повишава… И той е забравил, че съществува един друг огромен свят на българите – които ненавиждат всички тия дитирабми за успехите и които се гърчат във все по-голяма мизерия”, коментира социологът. Именно на вторите се явявал говорител държавният глава Румен Радев.

Политическият психолог Антоанета Христова обаче е на мнение, че точно в това е огромната грешна на Радев. Според нея подходът на президентът е сбъркан, защото неговата функция е да балансира и да представлява всички интереси в страната – и на тези, които са гласували за другите партии, и на тези, които са дали вота си за ГЕРБ.
„Опозиционните тези трябва да бъдат в ръцете на опозицията. Но тъй като в България опозицията няма достатъчно авторитет, за да изпълни функцията си и не е в добра кондиция – президентът иззема функциите на опозицията!”, обясни ситуацията Христова.

Това според политическия психолог водело до тотален дисбаланс в страната и девалвация на институциите.

Институционалното боричкане между Радев и Борисов е огромен проблем и в очите на политолога Георги Киряков. Той обаче смята, че премиерът е реагирал бурно на нападките на президента, не толкова защото персонално му е ядосан, а защото не знае как да се справи с критиките отвън и натиска за промени в Конституцията заради функциите на главния прокурор.

„Борисов е много изнервен не толкова защото президентът му влиза с бутонките в краката, а защото от другата страна – от външнополитически фактори – има сериозно подкопаване на властовите му основи. А той все още не е преодолял възможността отвън да му оказват натиск”, коментира Киряков.

От друга страна и Румен Радев направил грешка – индиректната му похвала за Тройната коалиция по повод кредитния рейтинг на страната го направила уязвим и дала възможност на ГЕРБ да се защити.

Как ще завърши тази битка на егото между двамата – експертите все още не се наемат да прогнозират. Антоанета Христова и Георги Киряков не виждат достатъчно заряд за предсрочни избори. Кольо Колев обаче е убеден, че те ще се случат, защото властта непрекъснато генерира криза след криза.

Виж още:Министър Горанов: България е с висок рейтинг, ама го разбират образованите, Радев вреди на странатаПрезидентът Румен Радев вреди на страната, заяви в предаването „Лице в лице“ по БТВ финансовият мини…Dec 12 2019skafeto.com

Злобата на двуличника Радев прелива, бесен Борисов„Президент е този, който е обединител на нацията. Опозиционен лидер, който за 40 минути не е казал е…Dec 12 2019skafeto.com

Румен Радев: В авиацията отговорност носи командирът„В авиацията отговорност носи командирът.“ Така президентът Румен Радев отговори на критиките, отпра…Dec 12 2019skafeto.com

Радев изпепели нарцисизъма на Борисов: Не искам България да катастрофира от самодоволство (ВИДЕО)Не искам България да катастрофира от самодоволство, искам да вървим напред и нагоре, заяви в предава…Dec 11 2019skafeto.com

loading...