Годишен форум за устойчивост на Западните Балкани
Бойко Борисов

Разкрачената поза не е полезна за никого. Или си в НАТО, или не си. Или си в европейското семейство, или не си. Това заяви премиерът Бойко Борисов Годишен форум за устойчивост на Западните Балкани на Международния републикански институт на САЩ.

По думите му регионът трябва да се стреми към мир и просперитет.

За нас, балканците, е много важно да не позволяваме на европейците, на американците да загубят интереса към нас, подчерта министър-председателят.

Той обясни, че когато тук е мирно, идват инвестиции, регионът се развива.

Няма да ви разказвам отново за инфраструктурните проекти, шеговито допълни той.

Борисов констатира, че повече от 20 години Балканите не са предизвиквали интерес от страна на Европа. Причината според него е, че държавите от този регион сами са действали за този резултат.

„Войни, масобво унищожение, разпад на държави в кратък период… и Балканите останаха разпокъсани, незаслужаващи внимание“, заяви премиерът.

Той изрази надежда Северна Македония в скоро време да стане 30-и член на НАТО и да покаже разликата в развитето си в това семейство.

Борисов: Разкрачената поза не е полезна за Балканите

„В същото време очаквам повече разум от останалите държави, които искат да се присъединят към НАТО и Европейскип съюз, много внимателно да си премерват стъпките си“, посъветва премиерът.

Борисов призова още вътрешния министър Младен Маринов също да съдейства на останалите държави от региона, за да могат те да усетят политическата подкрепа от страна на България за участието си в Алианса и ЕС.

„Всеки иска военен неутралитет и мощна банкова система, но дали ще я получим за виси от нас самите. Няма малки, няма големи държави, всички заслужават“, убеден е премиерът.

Още:
Огнян Минчев: Макрон иска сръбска хегемония на БалканитеВизията на френския президент Еманюел Макрон за Европейския съюз се състои в това, той да се стесни …Nov 17 2019skafeto.com

Западните Балкани се ангажираха за създаване на „малък ЕС“Държавните ръководители на страните от Западните Балкани съобщиха, че поемат ангажимент да се колабо…Nov 11 2019skafeto.com

Пловдив в класация за най-романтични дестинации на БалканитеСайтът за пътуване, приключения и изследване на най-различни култури, народи и държави CultureTrip с…Nov 7 2019skafeto.com

loading...