https://c2p.cleverwebserver.com/dashboard/64072cc3-d637-11ea-a150-cabfa2a5a2de

Тенденция в цял свят е жилищата да стават все по-недостъпни. Според коефициента на достъпност на жилищата в България на ООН, който показва какво е съотношението на средната работна заплата на града върху цената на един квадратен метър жилищна площ, у нас той е 0,6, като само преди няколко месеца е бил 0,8. Това значи, че с една заплата можем да си купим 0,6 кв.м. жилищна площ. За сравнение в Западна Европа той е 0,15 и много от хората (над 80%) от жителите в големите градове нямат възможност да си купят жилища изобщо през целия си живот.

Повишението на цените на жилищата миналата година е 18%, а себестойността на строителството е скочила с около 30% на годишна база. Проблемът идва от по-скъпите строителните материали, които пък се оскъпяват от високите цени на енергията. По данни на Националната асоциация на строителните предприемачи (НАСП) арматурната заготовка е поскъпнала от 1,10 лв за кг. преди 3-4 години до 2,60 лева за кг. сега. Дървеният материал е поскъпнал със 100%, а тухлите с 50%.

„Не е в наш интерес жилищата да стават по-скъпи, защото когато това стане, ние няма да имаме клиенти, затова и наш бизнес интерес е жилищата да бъдат достъпни за населението“. Това коментира Георги Шопов, председател на НАСП, пише money.bg

Предложения за жилищни политики

„Едно от конкретните предложения, които даваме е намаляване на административната тежест. В момента за едно разрешение за строителство се чака между 3-5 години, като този срок много оскъпява едно строителство или много чести то не се случва.Всичко това спира и влизането на чуждестранен капитал в областта на жилищното строителство в България, което би увеличило предлагането. Ако се намали административната тежест, стойността на продукта ще намалеем и ще се насочи по-голям капитал към жилищното строителство – наш и чужд“, коментира Шопов.

От НАСП твърдят, че борбата с администрацията води до средно 2 години повече за реализация на даден проект. Това влияе и на качеството на продукта според експертите, защото много от инвеститорите за да балансират цената, са готови на намаляват качеството. Ето защо е нужно да се приеме електронно разрешително за строеж и улесняване на цялата процедура, смятат експертите.

Те искат разглеждането на документите от администрацията да става в минимален обем – да се провери дали са спазени параметрите на общия устройствен план – отстояние, височини, плътност, озеленява, свързани с инфраструктура.

Според Асоциацията другият начин за намаляване на цената на жилищата е бързото и лесно урегулиране на нови територии в големите градове, изграждане на инфраструктура, което ще доведе и до строеж на жилища.

Шопов даде пример с Истанбул, където стандартът на живот е по-висок: „Там може да се закупи жилище в хубав комплекс за 700-800 долара на кв.м. Това е е така, защото има статистика колко хора всяка година идват на живеят в Истанбул. Урегулират се територии, които да отговорят на това търсене на жилища и така се регулира търсене и предлагане“, обясни той.

По думите му зони, подходящи за строителство в София са т.нар НПЗ-та сърцето на града – тези в „Лозенец“, „Хаджи Димитър“, „Дружба“, които може да бъдат облагородени. Старите железопътни линии също са вариант, както и съществуващите жилищни комплекси, в които има пустеещи места.

Презастроена ли е София?

Според Димитър Димитров от НАСП столицата не е далеч от термина презастроен град. Според показател за плътност density, който показва колко жители живеят върху един кв.км. площ в дадена община или град. София е на едно от последните места по застрояване – 2500 жители на на 1 кв.км. За сравнение в Букурещ са 7 000 жители на 1 кв.км., а в Париж са около 20 700 жители на 1 кв.км. В Скопие са едва 1400 жители на кв.км.

Според експертите от НАСП не си даваме сметка какво точно значи термина „презастрояване“. Гражданите са по-скоро разочаровани, че на всеки тротоар има превозни средства, няма достъпност, мръсно е, няма достатъчно места в детски градини и училища. Тук по-скоро става въпрос за благоустройство.

Относно цените, според НАСП, след като се покачиха по-сериозно, не се очаква до края на годината да има по-сериозна корекция. От Асоциацията са категорични, че не може да става дума за балон при цените у нас.

Вижте още:
Жилищата, които се купуват най-многоВъведените в експлоатация жилищни сгради в област Бургас през първото тримесечие на 2023 година са 1…May 16 2023skafeto.com

Важни промени, касаещи собствениците на жилищаС приемането на законопроект за изменение и допълнение на Закона за управление на етажната собствено…May 10 2023skafeto.com