Горялото отделение в Пирогов

Горялото отделение в „Пирогов“ – второ вътрешно, е било без сигнално-известителна система за реагиране при пожари. Това съобщиха пред Дир.бг източници от лечебното заведение. Причина за това е била липсата на отпуснати средства за нейното инсталиране.

Разследването на среднощния инцидент, при който загинаха двама пациенти, вече е установило и други нередности. Все още непотвърдена е версията, че пожарът и последвалият взрив са предизвикани от искра от цигара. От прокуратурата съобщиха, че досъдебното производство се води за причиняване на смърт на повече от едно лице, поради незнание или немарливо изпълнение на правно регламентирана дейност, представляваща източник на повишена опасност- престъпление по чл. 123 ал.3 от НК.

„Незабавно след възникване на инцидента и уведомяването на прокуратурата е създадена организация и са предприети процесуално-следствени действия от разследващи екипи, ръководени от СГП. По разпореждане на главния прокурор Сотир Цацаров разследването се провежда от следователи от Национална следствена служба, които към момента извършват оглед на местопроизшествието с участието на вещи лица и експерти по пожарна безопасност. Разпитват се свидетели, изземва се документация от лечебното заведение“, добавят от прокуратурата.

Инцидентът в „Пирогов“ стана около 4 часа тази сутрин. Временно изпълняващият длъжност директор на спешната болница проф. Николай Габровски заяви, че е предотвратена национална трагедия благодарение на бързите действия на персонала и пожарникарите.

„Единият от загиналите пациенти е имал голяма нужда от подаване на кислород. Пациентът не е можел да диша без този кислород, който му е подаван. Системата за подаване на кислород е нова. По принцип голяма част от болните в това отделение са на кислородна терапия, така че там е нормално да има повишени нива на кислород. Най-важното е, че при наличие на близо 100 души в тази сграда всички към момента са в добро състояние, няма допълнително пострадали извън хората, които са били на мястото на този инцидент. Всички са преместени по други структури и отделения. Болницата продължава да функционира доколкото е възможно при нормален режим. Останалите пациенти са в добро компесирано състояние. Провеждат се допълнителни изследвания на по-тежко болните дали има някакво влияние“, допълни проф. Габровски.

Вътрешният министър Младен Маринов също отбеляза, че бързата намеса на екипа на „Пирогов“ и на пожарната са намалили щетите. „Срутването на стена в отделението не застрашава дейността на болницата и сградата. Контролираме ситуацията на място“, каза още Маринов.

Виж още:Скандална версия за трагедията в „Пирогов“ – запалена цигара причинила взриваВзривът в инсталацията за подаване на кислород, който предизвика пожар в „Пирогов”, е възникнал, сле…Nov 27 2019skafeto.com

Кошмарни подробности за загиналите в „Пирогов“, появиха се кадри от взривената стая (СНИМКА)Загиналите в „Пирогов“ мъже са били в непосредствена близост до гръмналата кислородна бутилка. Едини…Nov 27 2019skafeto.com

В „Пирогов“ е било ад, България се е разминала с национална катастрофа с много труповеДвама тежко болни мъже – на 55 и 68 години са загиналите при пожара в „Пирогов“. Огънят е пламнал ок…Nov 27 2019skafeto.com

loading...