Градец

28-годишната родилка от сливенското село Градец, която почина от Covid-19 в МБАЛ „Д-р Иван Селимински“, а изродените й в шестия месец близначета живяха само няколко часа, е забременяла след дълги ин витро процедури. Трагедията в семейството й е още по-голяма, тъй като болестта отнема живота и на свекърва й. Това разказа пред bTV кметът на Градец Веселин Урумов.

По думите му, първо се разболяла свекървата. След това симптоми проявила и бременната. На 7 октомври младата жена била транспортирана до сливенската болница, но отказала хоспитализация и се прибрала вкъщи. Същата вечер обаче състоянието й рязко се влошило и тя отново била откарана до МБАЛ „Д-р Иван Селимински“. Хоспитализирана е в тежко състояние, интубирана е и е настанена в реанимацията. След няколко дни лекарите решават да изродят бебетата в опит да спасят майката. Жената обаче губи битката за живот. Децата й, които са родени с тегло от по 500 грама, живеят само няколко часа.

В момента бащата на бебетата и дядо им са карантинирани. Болните в Градец се увеличават, но от над 4000 жители на селото само кметът е ваксиниран.

„Ситуацията в Градец е много сериозна. Има недоверие в хората, те не вярват в болестта. Аз за тяхно добро съм направил зелен коридор за ваксинация, но от всички жители само аз съм ваксиниран“, обясни Веселин Урумов.

По думите му ситуацията в селото е сложна – увеличават се болните и смъртните случаи. Урумов каза, че всеки, който иска да се ваксинира, да отиде в кметството и ще бъде организиран зелен коридор.

Още от България


loading...