Гранична полиция полицаите в Бургас

https://c2p.cleverwebserver.com/dashboard/64072cc3-d637-11ea-a150-cabfa2a5a2de

Липса на адекватна и навременна информация е основната причина за смъртта на бургаските полицаи Йордан Илиев и Атанас Градев. Двамата загубиха живота си в изпълнение на служебния си дълг в четвъртък сутринта. Катастрофата стана на кръстовище „Трапезица“, след като автобус, превозващ мигранти, блъсна патрулката, в която са се намирали.

Видео от камера в района показва как патрулният автомобил се опитва да препречи пътя на автобуса, който обаче го помита с огромна скорост. Според пътни полицаи подобно действие е абсолютно нелогично в тази ситуация. „Това е равносилно на самоубийство – да застанеш с автомобил на пътя на рейс, който тежи няколко тона и се движи с над 150 км/час“ , коментира за колегите от „Трафик Нюз“ пътен полицай с над 30 години стаж в КАТ.

Най-простото обяснение за това действие е липса на опит. Но в случая имаме двама служители, единият от които има повече от 20 години стаж, а колегата му – 7. Началниците им ги описват като дисциплинирани и съветстни полицаи, без наказания. Т.е няма как да обясним маневрата с липса на опит.


Според източници от МВР причината за действията на полицаите в патрулката е липсата на навременна и изчерпателна информация за случващото се. Преследването е започнато от патрули на „Гранична полиция“ , след като автобусът с мигрантите не спира на първото КПП. Макар, че той се движи в посока Бургас, от „Гранична“ не подават сигнал на колегите си в града. Едва след като автобусът преминава с голяма скорост, без дори да намали и през второто КПП, служителите си дават сметка, че влизайки с тази скорост в града, рейсът може да причини тежки поражения. Едва тогава е подаден сигнал към ОД МВР – Бургас.

Предстои да бъде изяснено и каква точно информация е подадена. Според полицаи от морския град, на бургаската полиция не е било съобщено, че автобусът е преминал през две КПП-та без да спре и се движи с много голяма скорост. Затова и на пръв поглед действията на патрула изглеждат нелогични. Но ако полицаите действително не са имали пълната информация за поведението на водача на автобуса – ковчег , тогава можем да разгледаме реакцията им в съвсем друга светлина.

Всъщност, според полицаи, целта на водача на рейса, преследван от Гранична полиция, е била да влезе в центъра на града, където светкавично да разтовари мигрантите и след това той и трафикантите да избягат.

Ако разследването потвърди тази фактология, ръководството на МВР ще трябва да накаже ръководството на „Гранична полиция“ и служителите, взели решенията, станали причина за смъртта на двамата полицаи.