Черната кутия

Опитен летец е пилотирал падналия МиГ-29 в Черно море. Той е със солиден стаж и колегите му в авиобаза „Граф Игнатиево“ се молят да е оцелял, съобщи 24 часа.

Изтребителят изчезна в 0.45 часа по време на изпълнение на самостоятелна задача в рамките на учението „Шабла 2021“. Военният министър Георги Панайотов съобщи, че хеликоптери, дрон, две фрегати и миночистач са включени в издирвателната операция в Черно море край Шабла.

„Няма констатиран опит от страна на пилота да установи радиовръзка около момента на инцидента. Тече разследване в момента, събират се факти“, каза служебният министър на отбраната.

До момента в морето е открита спасителна жилетка, но без тяло в нея. Не е ясно и дали пилотът е успял да катапултира. Пред БНР командирът на Военноморските сили контраадмирал Кирил Михайлов коментира, че не е сработила системата, която при катапултиране на пилота изхвърля спасителен буй с радиосигнал и светлина.

Според военни от „Граф Игнатиево“ летецът е майор и неведнъж е доказвал своя професионализъм в небето.

„Много е тежко, дано да има шанс да е жив и да го открият час по-сскоро“, молят се в авиобазата.

Според колегите на изчезналия пилот, в момента е нужно да се извършат необходимите процедури. Притесняват се обаче някой да не прави политика от случая и се опасяват да не започне хвърляне на вина върху невинни, като командир на авиобаза, командващ ВВС или негов заместник.

„Има ли значение с колко изтребителя МиГ-29 оставаме? Преди бяха 15, след този инцидент са 14. Половината от тях не летят“, казват хора от авиобазата.

Открита е спасителна жилетка във водата, но без тяло в нея

Открита е спасителна жилетка във водите на Черно море, но не и тяло в нея. Най-важното е, че всичко, с което разполагаме е включено в спасителната операция. Това заяви служебният министър на отбраната Георги Панайотов, след като малко след полунощ изтребител МиГ-29 на българските ВВС е паднал в Черно море, цитиран от bTV и Нова телевизия.

По думите му, не е имало индикации за проблем преди инцидента. Изтребителят е изчезнал внезапно от радарите. Пилотът е бил един и не се е опитал да установи радиовръзка по времето на инцидента. Военният министър бе категоричен, че той е бил опитен, но все още се очаква информация за броя на летателните му часове.
Военният министър допълни, че към момента не е ясно дали пилотът е успял да катапултира.

Изтребителят е изпълнявал задача по времето на учението „Шабла 2021“ – стрелял е по цел. Самолетът е бил сам, каза още Панайотов.

В района на инцидента има хеликоптери, дрон, две фрегати и миночистач, на който има уред за измерване на дълбочината, с който се търсят останки от машината. Все още обаче не е локализиран изтребителят.

Георги Панайотов каза още, че изчезналият МиГ-29 е от последните изтребители, доставени в България в края на 80-те – 1988 или 1989 година, което означава, че жизненият му цикъл би трябвало да изтече след 8-9 години.

„Машините се поддържат, не трябва да се правят спекулации, в резултат на какво се е случил инцидентът. В момента тече разследване, търси се машината и тя има черна кутия, както търговските самолети. Когато намерим всичко това, ще имаме повеч информация. На този етап всичко е възможно“, призова военният министър.

От правителствената пресслужба междувременно съобщиха, че премиерът Стефан Янев също пътува към Шабла. Заседанието на Министерски съвет, което трябваше да се проведе днес, е отложено за утре.

Виж още:Български МиГ е паднал в Черно море по време на ученията край ШаблаИзтребител МиГ на българските Военновъздушни сили е паднал в морето край Шабла при изпълнение на тре…Jun 9 2021skafeto.com


loading...