грешка при въвеждането на данните

Заради грешка при въвеждането на данните за развитието на епидемията от РЗИ в Стара Загора обявиха вчера сутринта за мъртъв 28-годишен мъж. Другият шок от новината, подета от всички медии, бе, че младият мъж, жертва на COVID-19, не е имал никакви придружаващи заболявания. По обед обаче здравната инспекция “върна към живот” пациента.

“Допусната е била грешка при въвеждането на данните. Грешката е чисто техническа. Данните се въвеждат в Единния информационен портал вечер, след края на работния ден на лабораториите. Докато работела на компютъра, звъннал телефонът и младата колежка, която въвеждала данните, без да иска, натиснала грешен клавиш. Разбрала веднага за грешката си и се опитала да я поправи, но системата е здраво защитена и не е приела поправката ѝ. Колежката не е знаела, че е трябвало да се обади на оператор и той да нанесе промяната във вече въведените данни. Но тя останала с впечатление, че всичко е наред, докато от здравното министерство не сигнализираха за проблема. Установили са го, след като са засекли информацията. Ние се извиняваме за грешката, а момичето, което я допусна, е много разстроено, не мога да го успокоя”, каза пред “24 часа” директорът на РЗИ в Стара Загора д-р Станимир Станков.

Грешка има и в съобщението за случая на здравното министерство. Мъжът не е лекуван в болнично заведение и изписан от там като здрав, както бе обявено, а е бил в домашни условия. Това стана ясно, след като проф. д-р Йовчо Йовчев, директор на единственото в област Стара Загора здравно заведение, което лекува коронавирус – университетската болница, бе категоричен, че тези дни не са изписвали оздравял мъж на 28 г. Изписани са само жени, едната на 27 г., поясни професорът.

От РЗИ в Стара Загора са категорични, че по закон нямат право да съобщят на медиите кой е пациентът, обявен по погрешка за починал. Още повече че той самият изобщо не разбрал за гафа, тъй като името му не е споменавано никъде. Попаднал в списъка на излекуваните на 9 септември, тъй като на същата дата дал втори отрицателен PCR тест.

Виж още:Съвсем скоро почваме тестове на българската ваксина срещу COVID-19Доц. Андрей Чорбанов от Департамента по имунология в Института по микробиология към БАН заяви пред Б…Sep 10 2020skafeto.com

loading...