Дигитална раница

Заради скока на заболели от остри респираторни заболявания и грип в Бургаска област е обявена грипна епидемия от 12 януари. Това става с решение на Регионалния пандемичен щаб, съобщи БГНЕС.

Преустановяват се плановите консултации на здрави бременни жени и кърмачета, както и на всички профилактични прегледи и имунизации. Препоръчва се на здравните заведение да предвидят разширяване на легловата база на вътрешните отделения за сметка на други отделения с цел прием на пациенти с грип и следгрипни усложнения. Преустановяват се и свижданията в болниците. Затяга се контрола по филтрирането на болните деца в детските градини, както и на персонала.

„Близо 35% от децата в детските градини отсъстват по болест“, коментира пред БНТ кметът на Бургас Димитър Николов.

Учебните занятия за учениците се преустановяват и се преминава в неприсъствена форма на обучение в училищата и университетите на територията на област Бургас. Онлайн обучението ще бъде за периода 12-17 януари. Кризисният щаб ще заседава отново на 17 януари.

Само преди ден директори поискаха при увеличаване на заболяемостта от грип да се минава към реална грипна ваканция, а не към онлайн обучение. Според тях въпросното дистанционно обучение в случай на грипна епидемия няма да е ефективно, защото масово няма да има кой да преподава и да учи.

Предстои здравното министерство да даде брифинг относно разпространението на грип в страната.

ГРИП В

Първи случай на грип тип В е засечен у нас, съобщават от Националния център по заразни и паразитни болести. Положителният резултат за грипен вирус тип В – B/Victoria е доказан на 9 януари. Пациентът е 15-годишно момче от София, който е бил хоспитализиран с леки симптоми. 10 области на страната (София, Разград, Шумен, Дупница, Търговище, Стара Загора, Сливен, Перник, Бургас и Пазарджик) са с доказани случаи на грип тип А.

Още от България


loading...