Грипът идва

Тази година грипната епидемия в България закъснява и вместо през ноември-декември най-вероятно ще започне да атакува точно около Коледа и Нова година. Това съобщи главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев пред Лупа.бг.

Друга година пикът на грипа е през януари, като през декември той вече е набрал висока скорост на разпространение. Сега обаче той закъснявал не само у нас, но и в Европа. Но не за дълго.

„Миналата седмица положителните проби в Европа минаха 10% – а като минат тая граница е ясно, че грипният сезон е открит”, обяви д-р Кунчев.

Той е убеден, че през декември няма как да не започне раздвижване, щом вече е дадено начало на процеса в Европа. Страните с най-широко разпространение на болестта засега са Португалия, Ирландия и Финландия.

Твърде рано било обаче да се прогнозира дали епидемиията в България и Европа ще достигне тези равнища, които имат в Щатите.

Там грипът достига рекордни равнища за последните 15 години и вече е взел 900 жертви. Заболелите от вируса само към момента наброяват почти 2 милиона души.

Все още не е ясно кой грипен щам ще достигне до нас, но експертите предполагат, че най-вероятно това ще е H3N2. При него най-уязвими са възрастните хора.

Ако някой тепърва реши да се ваксинира, трябва да знае, че е закъснял, защото предвидените ваксини вече са изразходени.

„Дори и всяка вечер да ядеш чесън, пак няма гаранция, че грипът няма да те порази”, признава д-р Кунчев.

Той обаче съветва все пак да се храним добре, да поддържаме добра физическа активност и да проветряваме често вкъщи.

Виж още:Ракия с лук и сланина – враг №1 на грипа, старостта и куп опасни болестиЗимното меню на българина в последните поне 500 години обикновено включва 3 храни, чиято полза доско…Nov 25 2019skafeto.com

Д-р Щонова от Александровска болница: С рецептата „Златно чудо“ ще забравите за грипаОще в първите по-хладни есенни дни се появяват и първите простуди, придружени от кихане, кашлица, бо…Oct 4 2019skafeto.com

loading...