грип в страната
доц. Любомира Николаева-Гломб

В страната няма нито един случай на грип, заяви пред БНТ доц. Любомира Николаева-Гломб, ръководител на отдел „Вирусология“ в Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ).

Такива проби не са дошли в лабораторията. Всички проби се изследват и за грип. До 5 март няма регистриран случай на регистриран грипен вирус. Откакто аз съм вирусолог това не е било, каза доц. Гломб. По думите й преди години не се е изследвало така.

Не се притеснявам толкова много от мутациите на коронавируса. Ваксините от новото поколение са достатъчно иновативни да се реагира бързо на ситуацията. Няма доказан изолиран вариант, който да е резистентен на ваксината.

Запитана защо в Африка има по-малко случаи, тя каза, че там климатът е такъв, че хората живеят в по-големи разстояния. За изчезване на коронавирус е трудно да говорим. Израел, Шотландия – има значително намаляване на случаите на Ковид-19, особено на смъртните случаи.

В лабораторията са изпитвали лекарство, което се прилага при симпоматично лечение и облекчава кашлица, хрема. То се прилага без антибиотици, защото това е вирус.

Изследвани са 1600 пациенти от различни възрастови групи. Обработени са резултатите.

Запитана дали това лекарство действа срещу коронавируса, тя обясни, че вирусът още е бил влязъл в страната. Нямахме данни, обясни доц. Гломб.

Препаратът е широкоспектърен. Той действа към различни съставки. В леките форми на COVID-инфекцията той помага. Колкото по-рано се вземат противовирусни препарати, толкова по-добре. Започва се с ударна доза, която намалява с течение на времето.

Вижте още:
Д-р Николаева развенча мита за супер бързото разпространение на коронавирусаРеспираторните вируси са със зимна сезонност. Те сякаш изчезват през лятото, но това се дължи на под…Nov 7 2020skafeto.com

loading...