дайнов компромати
Проф. Евгений Дайнов

„В България няма политика. Политиката е прозрачно упражняване на властта пред погледа на публиката и в рамките на ограниченията, налагани от закона и Конституцията. Ние имаме властване. Решенията се вземат тайно и затова ударите са със секретни компромати“, заяви пред БНР политологът професор Евгений Дайнов.

По негови думи единствената политика у нас са увеличаващите се протести. Според него обаче протестиращите „не могат да компенсират това, че отгоре имаме една власт, която е изляза от контрол и съществува, за да консумира обществения ресурс и да изяде нас“.

Той подчерта, че властта, която виждаме, няма общо с политиката, а с мафията.

Проф. Дайнов заяви, че от цялата върхушката, сглобена в една мафиотска групировка, единственият, който не е под директен контрол, е президентът Румен Радев.

Когато управляваш само в името на това да властваш и да присвояваш, естествено много те тормози, когато някой стърчи отделно и не ти се подчинява, коментира той. По тази причина според него е нормално, че искат да ликвидират Радев преди изборите.

Политологът изрази мнение, че Цветан Цветанов няма капацитета да бъде втори Бойко Борисов, а Слави Трифонов е амортизиран. По негови думи става въпрос за маргинални конструкции, които се появяват преди всички избори.

Истинската заплаха за Борисов била възстановяване на политиката.

Президентът можеше да е заплашителен, ако разбираше от политика, отбеляза проф. Дайнов.

Той отбеляза растящия граждански отпор в европейските страни срещу овластяването на управляващите.

Диктатурите, а ние вече имаме диктатура, защото нямаме конституционни ограничения върху волята на властта, са много по-крехки, отколкото изглеждат, обясни политологът.

Той изтъкна, че Бойко Борисов може да се мисли за вечен, но изобщо не е. По негови думи премиерът бил боязлив човек, а в последните години попаднал в обичайния капан, в който попадат всички кандидат-диктатори – да вярва на собствената си пропаганда колко е велик и вечен.

Неговата боязливост се компенсира с неговото вкопчване в това, че е еманация на българския народ, който е прост, и той, Борисов, е прост и затова ще са заедно завинаги, коментира проф. Дайнов. Българският народ обаче не бил толкова прост, колкото Борисов си мисли.

loading...