далавери на ГЕРБ

Кирил Петков и Асен Василев извикаха журналисти пред Централния затвор в София, за да разкажат, по техни думи, за далавери на ГЕРБ, предава сайтът Защото.

В този сигнал става дума за милиони евросредства и техният одит как са се разпределяли еврофондовете през годините на ГЕРБ и как одитът е бил извършван. Главното действащо лице се нарича Добринка Михайлова. Това заяви пред журналисти съпредседателят на „Продължаваме промяната“ Асен Василев.

„Спомняте си, че арестувахме Борисов за 24 часа по сигнал за 60 млн. корупция. Но тогава проблемът зависеше само от българската прокуратура. Знаете, че Гешев опъва чадър над ГЕРБ и Борисов и затова Борисов беше освободен след 24 часа“, допълни той.

Този сигнал е свързан само с евросредства, което означава, че работеща антикорупционна комисия, заедно с европрокурори, могат да доведат до реални присъди и повдигнати обвинения. Защото злоупотребите са свързани с евросредства, които са се раздавали през годините на ГЕРБ по начин, по който и самата Европейска комисия оценява, че има огромен риск за злоупотреби, допълни Петков.

„Още по време на служебното правителство до нас стигна сигнал, че над 500 договора за юридически услуги от МРРБ през годините са били неправомерно възложени, тъй като министерството няма право да ползва външни юридически кантори. Но те не само че са били възлагани, дори са били сертифицирани от дирекция в Министерството на финансите, но не са били одитирани – над 500 договора през годините. Говорим за над 5 млн. евро. Само над 50 договора има кантората на г-н Менков“, коментира Василев.

Той заяви, че сигналът вече е подаден към европейската прокуратура и добави, че това не е било изолиран случай.

Отстранихме ръководството за одит на европейските средства, както и въпросната Добринка Михайлова, която би трябвало да одитира точно средствата, които идват по програмата за регионално развитие. Две седмици по-късно, когато дойде служебният кабинет, същото това ръководство и Добринка Михайлова са върнати на работа в одита на европейските средства, каза още Василев.

„Трима човека във въпросната агенция са използвали random.org, за да генерират кои проекти да бъдат одитирани, вместо софтуер, който са закупили за 770 хил. лева“, разкри той.

Според бившия вицепремиер въпросните документи са били изтрити от компютрите, за да заличат всякакви следи.

В сигнала до нас имаме копие от дисковете преди изтриването и след изтриването и точно кои файлове са били заличени. Всичко това се предоставя в момента на европейската прокуратура. Одитът на европейските средства в България досега е бил абсолютно тенденциозно правен, проектите са били предварително подбирани. Доколкото имаме информация, всичко това е ставало с протекцията на Брюксел, каза още Василев.

Още за Избори 2022


loading...