Даниел Митов

https://c2p.cleverwebserver.com/dashboard/64072cc3-d637-11ea-a150-cabfa2a5a2de

Бившият външен министър в кабинета „Борисов 2“ – Даниел Митов, е най-вероятният избор за министър-председател в новото правителството, което ГЕРБ предстои да предложи, съобщи bTV.

Пред телевизията самият той нито потвърди, нито отрече информацията.

Новината беше публикувана и от „24 часа“, който се позова на свои източници.

Преди два дни, на брифинг на ГЕРБ, Митов коментира в отговор на въпрос: „Не съм получавал покана за премиер. Покани за кафе съм получавал“.

Вчера, в интервю за Нова телевизия, беше по-уклончив: „Задавали са ми въпроса за премиерския пост, но за мен лидерът на партията трябва да си е кандидат за премиер. Няма как да обсъждаме към момента. Борисов няма да реши сам кой да бъде предложен за министър-председател. Водят се разговори. Той умее да слуша и да чува. Предполагам, че за някои имена все още се мисли“.

По-рано днес лично Борисов потвърди, че е решил да не бъде отново премиер, макар да е най-подготвен в страната, защото не иска да „разделя нацията като Радев“. Лидерът на ГЕРБ отказа да каже кого е избрал за поста, уточни само, че става дума за човек „с много ясна европейска и натовска ориентация“. Митов, който беше в МВнР от квотата на Реформаторския блок, водеше точно такава политика.

В последните дни той се включи активно и в риториката на ГЕРБ срещу държавния глава с думите: „Очевидно е неговото желание да състави служебен кабинет, то просто извира от всяка пора на президентското тяло“.

През ноември миналата година Румен Радев отказа да назначи Митов за посланик в Румъния. Тогава външният министър Екатерина Захариева заяви, че причината е политическа.

„Груба грешка от негова страна. Няма държава в света, в която да бъде предложен бивш външен министър, и да не счита това за чест. Т.е. аз считам , че няма как да направя по-добро предложение за Румъния от министър Митов“, каза тогава тя.

Кой е Даниел Митов?

На 6 август 2014 г. той беше назначен от президента Росен Плевнелиев за министър на външните работи в служебното правителство на Георги Близнашки. Запази поста и в следващия кабинет – втория на Бойко Борисов, който управлява до 2017 г.

В годините назад първоначално Митов беше член на „Демократи за силна България“ (ДСБ) и се кандидатира на частичните избори за европейски парламент през 2007 г. След като цялото ръководство на партията, начело с лидера Иван Костов, подаде оставка, той бе е избран за заместник-председател.

През 2012 г. обаче той се присъедини към партията Движение „България на гражданите“ на бившата еврокомисарка Меглена Кунева. Избран беше за член на Националния съвет на партията и остана такъв до есента на 2012 г. Тогава се оттегли от политиката поради ангажименти към Националния демократичен институт, чийто постоянен представител е.

А след като на вота на 4 април тази година беше избран за депутат от ГЕРБ в бъдещото – 45-ото Народно събрание, се вля в редиците на тази партия.
„Бях от гражданската квота на ГЕРБ, но взех решение да стана член на партията“, съобщи самият той преди няколко дни.

В последните години Митов беше даден на съд заради сключени договори за самолетни билети, докато беше министър. В крайна сметка обаче прокуратурата не успя да докаже престъпление по служба и през април миналата година той беше окончателно оправдан.

Даниел Митов е завършил политология в Софийския университет.

Виж още:Борисов: По-подготвен премиер от мен няма! Но няма да бъда, Дончев също няма да е„По-подготвен премиер от мен няма днес, колкото и нескромно да звучи. Ние сме първа политическа сила…Apr 14 2021skafeto.com

Борисов: Българинът иска правителство на ГЕРБ, ще го съставим отговорно!„Ще подходим отговорно предложението за съставяне на правителство. Българският избирател категорично…Apr 14 2021skafeto.com