Владислав горанов божков да се намали ДДС горанов дълг финансиране от Международния валутен фонд

„Не е моментът да си говорим за демокрация“. Това заяви пред БНР министърът на финансите Владислав Горанов.

Той посочи, че въведените строги мерките са свързани с това „да създадем предпоставка за не добро разпространение на коронавируса, а не да създаваме ограничения“.

Той коментира, че финансовите мерки, които са предприети във връзка с извънредното положение, за да се „помогне с ресурс от страна на държавата и с регулаторни мерки от страна на банковия надзор: „Предприели сме мерки да осигурим гъвкавост – с допълнителна капитализация на Българската банка за развитие“, посочи Горанов.

Като втора мярка финансовият министър посочи: „Субсидиране на тези работодатели, които имат планове да запазят част от заетостта си и да участват солидарно в проблема със заетостта на своите работници. Променихме законодателството в тази посока. Предстои през следващата седмица да се приеме от правителството самата програма, която изяснява точният механизъм за действие. Бих призовал бизнесмените, които се колебаят в коя посока да тръгнат, много внимателно да си преценят кои работници и служители са важни за тях и да не бързат да ги освобождават с лека ръка.

Затова помислихме за този механизъм, който гарантира 60% на 40% участието на държавата и на работодателите в спасяването на заетостта на работниците и служителите“.

loading...