Две кафета

Оказва се, че две кафета и един хляб могат да струват 10 лв. Това се случва в павилиона в Дома за временно настаняване на чужденци в Бусманци, съобщава БНТ. 32-годишен алжирец, който е там повече от година, решава да направи скрита камера, за да покаже нередностите при пазаруване от единствения магазин.

Центърът в Бусманци е от затворен тип, затова няма как хората вътре да излизат навън да си пазаруват, откъдето пожелаят. Заради пандемията свижданията са забранени, така че не могат да разчитат и на близки да им се внесе храна.

Освен хляб за 5 лв., там се продават и акцизни стоки – цигари между 7-8 лв. за кутия сравнително популярни марки.

Плащанията може да се правят и с евро, но касови бележки не се издават. Общо взето надценката на различните видове стоки варира, като при киселото мляко достига до около 400 процента.

За сравнение – цената на един хляб от същия вид в търговската мрежа е малко под 2 лв. Според закона цените на цигарите са фиксирани, защото са акцизна стока, следователно не би трябвало да се продават на по-високи или по-ниски стойности.

Хората твърдят, че кофичка кисело мляко от 400 грама се търгува на 4 лв. Шампоан за коса може да се закупи на 45 лв. На същата цена излиза и килограм течен шоколад. Изключително завишена цена има и килограм захар във въпросния павилион. Килограмът излиза 20 лв., но се продавало на пластмасови чаши по 4 лв., твърдят още чужденците. По 2 лева за бройка се продават домати, краставици и лук.
Хората от центъра са подали жалби до властите.

Още от България


loading...