коледни добавки

https://c2p.cleverwebserver.com/dashboard/64072cc3-d637-11ea-a150-cabfa2a5a2de

До края на годината може да има не едно, а две увеличения на пенсиите, съобщи пред БНТ социалният министър Георги Гьоков. Едното ще е осъвременяването от 1 юли, което е задължително по закон. Гьоков обаче обяви, че може да има още едно преизчисление към последното тримесечие на годината.

Неприятни изненади няма да има, можем само приятно да изненадаме възрастните, гарантира министърът, въпреки че именно с неприятна изненада започна тази година за пенсиите. Както е известно, през януари половината пенсионери получиха по-ниски суми от пенсия и добавка, въпреки че пенсиите бяха увеличени чрез преизчисление с безпрецедентните 8,8% (по-голямо увеличение имаше, както винаги, за минималната пенсия, с което общото увеличение стана 12,9%).

За 1 юли се търси начин 60-те лв. да влязат в основния размер на пенсията, като вариантите са няколко и работната група все ще прави изчисления, т.е. решение няма. Единият вариант е чисто механично ковид добавката да бъде обявена за анти-инфлационна и да влезе в пенсията. Това обаче не е харесван от експертите вариант, стана ясно от думите на Гьоков. Това би било крайно несправедливо за хората с по-висок осигурителен принос, тъй като най-голямо увеличение ще получат хората с ниски пенсии. Освен това структурата на пенсиите ще се разкъса допълнително, като ниските пенсии доближат средните.

Справедливият вариант предполага 60-те лв. да влязат в основния размер на минималната пенсия и оттам нататък със същия процент да се увеличат всички останали пенсии. Така ще се запази връзката между размер на пенсията и осигурителен принос. Това обаче е непосилен разход за бюджета, тъй като означава 16% увеличение от 1 юли. В бюджета за момента са осигурени средства само за увеличение със швейцарското правило с 6,1%.

Друг вариант за юли е да се промени швейцарското правило по изключение и вместо по 50% от ръста на осигурителния доход и инфлацията, ползва 100% от двете величини. Проблемът с швейцарското правило е, че ползва показатели за 2021 г., които изостават много от поскъпването тази година. С него от години има и друг проблем, който всички управляващи предпочитат да не коментират – какво точно се възприема като индекс на потребителските цени (показателят, посочен в чл. 100 на Кодекса за социално осигуряване). НОИ ползва средногодишна инфлация по хармонизирания индекс на потребителските цени, който според мнозина води до по-малък процент на осъвременяване. За 2021 г. например е 2,9 на сто.

В края на годината се обсъжда ново преизчисление на пенсиите, като БСП държи това да стане през по-актуален осигурителен доход. Обсъждат се всякакви варианти, включително осигурителния доход за 2021 г. Гьоков още веднъж потвърди обещанията на управляващата коалиция да няма пенсия за пълен осигурителен стаж и възраст, която да е под линията на бедност (413 лв.). В момента минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст е 370 лв. или 430 лв. с ковид добавката.

„Ще провокираме инфлация, но не можем да оставим хората гладни“ – това беше коментарът на министъра по повод предупрежденията на икономисти, че наливането на пари у населението ще повлече ще по-стръмно нагоре поскъпването.

ЗАМРАЗЯВАНЕ ЛИ?

От думите на социалния министър пред БНТ се разбра, че измеренията на средносрочната бюджетна прогноза не са обсъждани в коалицията. В нея е предвидено замразяване до 2025 г. на минималната заплата на сегашното ниво от 710 лв., докато БСП вече говори за второ увеличение още в рамките на тази година. Гьоков се изказа като външен наблюдател по въпроса, предполагайки, че прогнозата е писана преди войната в Украйна. Той категорично изключи минималната заплата да остане на сегашното си ниво още 3 години.

Министърът коментира и известното искане на работодателите да се определя минимална заплата по региони заради разликата в стандарта на живот във Видин и в София например. В София средната заплата през декември е 2298 лв., а във Видин – 1098 лв., което прави много различно съотношение спрямо минималната заплата. Регионални минимални заплати обаче ще изкривят още повече тези различия и ще представляват дискриминация, смята Гьоков.

Виж още:Властта обмисля как Covid добавката към пенсиите да остане за постоянно след 1 юлиРаботна група, в която участват представители на Министерството на труда и социалната политика, Мини…Apr 6 2022skafeto.com

250 000 лева при пенсиониране? Ето в кое държавно предприятие250 000 лева при пенсиониране се оказа нещо напълно възможно в България. Ръководство „Въздушно движе…Apr 5 2022skafeto.com