двуседмичната заболеваемост

299.08 заразени с COVID-19 на 100 хиляди души е двуседмичната заболеваемост в страната – регистрира се спад в броя на болните, сочат данните Единния информационен портал.

Новата карта на епидемичната обстановка по региони показва, че и петте региона в страната вече са оцветени в зелено и са в Етап 1, включително София, където заболеваемостта бе най-висока в цялата страна и до днес бе в жълтия Етап 2. Столицата влиза в зеления етап в същия ден, в който влизат в сила облекчения в част от COVID мерките. Намалява се броят на местата, на които носенето на маски е задължително.

Според епидемиологичната карта по области единствено Силистра остава оцветена в жълто. Там заболеваемостта на двуседмична база все още е висока – 449 на 100 000 души население, предава Дир.бг.

Случаите на новия коронавирус, потвърдени у нас към момента, са общо 1 222 948. От тях 22 707 са активни. 1 162 772 са излекуваните лица. 3 702 от тях са регистрирани през последните 24 часа. 37 469 са починалите лица, при които е бил доказан COVID-19. Девет нови случая са регистрирани през последното денонощие. 100 % от починалите лица не са били ваксинирани.

От Мминистерството на здравеопазването припомнят, че противоепидемични мерки могат да бъдат въвеждани както на областно ниво (след предложение на директора на съответното РЗИ до Главния държавен здравен инспектор), така и на национално ниво (след предложение на Главния държавен здравен инспектор до министъра на здравеопазването).

Още за К-19


loading...