ДДС върху цената на тока

https://c2p.cleverwebserver.com/dashboard/64072cc3-d637-11ea-a150-cabfa2a5a2de

Сметките не са единственото бедствие, което напада хората, а от 1 юли те отново ще плащат 20% ДДС върху цената на тока, парното и топлата вода. Продължава сагата с ДДС-то, което ще увеличи сметките. По-лошото е, че няма връзка между цената на природния газ, която е ниска, с цената на топлинната енергия. За това предупреди омбудсманът Диана Ковачева пред БНТ.

Тя всеки ден получава жалби срещу априлските сметки за парно. Диана Ковачева е сезирала и новият енергиен министър Румен Радев за предстоящите високи сметки за цената на тока, парното и топлата вода от 1 юли. Когато дойдат изравнителните сметки, да поискат проверка и да ги обжалват до 31 август, призова Ковачева.

Тя ще настоява пред редовната власт да бъде подпомогнато на хората финансово да сменят топломерите си.

Омбудсманът посочи, че съмнението на хората е, че сметките са надвишени. Хората не са длъжни да поемат неплатените сметки и задълженията на топлофикациите, каза Ковачева, която не смята, че хората по някакъв начин трябва да спонсорират топлофикациите.

Във връзка с наводненията в Северозападна България, Ковачева посочи, че хората в бедстващите райони имат нужда от помощ. Това, което не е обнадеждаващо, е, че проблемите от наводненията в Карловско все още не са решени. Държавата трябва да бъде на място, за да даде помощ на хората, за да живеят нормално и да се възстановяват, настоя Ковачева.

Трябва да се помогне спешно на бедстващите хора заради наводненията в Северозападна България, подчерта националният обществени защитник.

За тегленето на бързи кредити, Ковачева изтъкна, че е много тъжно, когато хората се обръщат към бързите кредити, за да си платят тока, парното и водата. Все още няма Закон за личния фалит, като първата крачка бе направена с внасянето на такъв закон. Тя се надява, че в най-скоро време Законът за личния фалит ще стане факт, но нищо не се казвало за колекторските фирми.