ддс герб

От 15 март в деловодството на Народното събрание са заведени два законопроекта за промяна в Закона за данък добавена стойност – единият на ГЕРБ и Обединени патриоти, другият – на НФСБ, а общото между двата проекта е, че предвиждат 9% ДДС за туризма. Според законопроекта на ГЕРБ намалената ставка трябва да се отнася и за доставката на книги. И двата проекта предвиждат ваучери за почивка от 210 лв. за лекари, полицаи и др., изнесли на първа линия борбата с коронавируса.

Прави впечатление обаче, че под общия законопроект – на ГЕРБ и Патриотите, стои подписът на актьора Евгени Будинов, но не и на шефа на бюджетната комисия Менда Стоянова, пише сайтът Гласове.

За знаковите законопроекти, какъвто безспорно е този, е изключително важно кой ги внася и чий подпис стои на първо място. И точно тук прави впечатление фактът, че първият подписал проекта не е председателят на ПГ на ГЕРБ д-р Даниела Дариткова, а нейният заместник Красимир Ципов. Липсват обаче и подписите на другите двама заместник-председатели на най-голямата парламентарна група – Александър Ненков и Красимир Велчев.

„Най-високопоставеният“ член на ПГ на ГЕРБ, от всичките десет, подписали проекта, е ген. Константин Попов, защото е председател на парламентарна комисия. Но на тази по отбрана. Сред десетимата обаче е Тома Биков – активно борещ се за правото да бъде острие на партията.

Депутатите от НФСБ Валентин Касабов, Христиан Митев и Борис Ячев са подписали и двата проекта. Първият подпис под законопроекта на НФСБ е на лидера на партията – Валери Симеонов. Той обаче не е разписал общия законопроект с ГЕРБ.

Още на 12 май, когато премиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов обяви, че се предвижда сваляне на ДДС-ставката за туризма, стана ясно, че Менда Стоянова и финансовият министър Владислав Горанов са против.

„И Менда е против, счита, че това е груба грешка. Финансовият министър е категорично против, но ние, като политици, ще се опитаме да подкрепим бранша“, каза тогава Бойко Борисов. И обясни, че решението е политическо.

Виж още:Симеон Дянков: Намаляването на ДДС е мярка за подпомагане на богатитеНамаляването на ДДС за ресторанти, заведения и книги е недомислена мярка, тъй като тя помага на бога…May 14 2020skafeto.com

ДДС пада на 9% въпреки Горанов, финансовият министър на косъм от оставкаНа редовно заседание, което ще се проведе през видеовръзка, правителството се очаква да обсъди и при…May 13 2020skafeto.com

Феноменално – за един час Борисов първо свали, а след това качи ДДС за основните храниПравителството се огъна пред настояването на ресторантьорите да се свали ДДС за бранша и обяви, че о…May 12 2020skafeto.com

loading...