ддс горанов

На редовно заседание, което ще се проведе през видеовръзка, правителството се очаква да обсъди и приеме намаляване на ставката на ДДС от 20% на 9% за секторите ресторантьорство и хотелиерство, които се смятат за най-пострадали от пандемията. Същата ставка ще бъде обсъдена и за продажбата на книги и за други услуги в областта на културата.

Това е политическо решение заяви вчера премиерът и председател на ГЕРБ Бойко Борисов. Обяви го след две срещи в два последователни дни с представители на хотелиерския и ресторантьорския бизнес.

Предложенията не са в предварителния дневен ред на кабинета. Но е сигурно, че ще бъдат вкарани и че това решение, превърнато в проектозакон, ще бъде внесено в Народното събрание най-вероятно още днес.

Финансовият министър Владислав Горанов все още не е коментирал това политическо решение (той не е член на ГЕРБ), вицепремиерът Томислав Дончев – също. Горанов, както и председателят на бюджетната комисия в НС Менда Стоянова винаги са били категорично против диференциацията на ДДС.

Докато аз съм министър на финансите размерът на данък добавена стойност няма да се намалява. Това заяви неотдавна (през февруари) Владислав Горанов по време на дебат за това как отложената Наредба Н-18 да стане по-приемлива за бизнеса. Горанов адресира думите си към представител на туристическия бранш, който отдавна настоява за облекчения.

Когато говорим за намаляване на ДДС, трябва да сме наясно, че това намаляване може да се компенсира единствено с увеличаване на подоходния данък. Това каза преди година Менда Стоянова във връзка с исканията за намаляването на ДДС за някои храни и лекарства. Каза и друго: „Трябва да е ясно дали намаляването на ДДС ще намали цените. При свободна пазарна икономика няма кой да гарантира това“.

А съвсем наскоро (на 5 май) Томислав Дончев в отговор на журналистически въпрос за предложението за намаляване на ДДС за ресторантите на 9% и за туристическите обекти на 5% напомни, че в програмата на правителството е записано, че данъци няма да се променят в някаква посока – нито надолу, нито нагоре. „Не виждам причина тази заявка от началото на мандата на това управление да бъде променяна“, заяви тогава вицепремиерът.

Че Горанов и Стоянова са против призна още вчера Борисов. Известно е, че постъпленията от ДДС са главен приходоизточник в изтъняващия (заради пандемията) държавен бюджет.

Според информация на сайта Лупа.бг тъмните облаци над главата на финансовия министър все повече се сгъстяват. В кулоарите на парламента вече се носи слухът, че в съвсем близко време Владислав Горанов щял да подаде оставка.

„Имам му пълно доверие, но той не ми е началник – аз съм му началник. На който не му харесва, да си подава оставката и да продължава натам“, заяви вчера самият Борисов по повод Горанов и позицията му за ДДС.

„Това на практика е уволнение. И нищо не е случайно. Борисов иска да се отърве от горящия Горанов, за да не пламне и той покрай Божков и тия 700 млн. лв.“, обясняват пред Лупа депутати от финансовата комисия в Народното събрание.

Опитните законотворци са убедени, че казусът с ДДС-то е само повод за по-елегантно оттегляне на финансовия министър.

„Така и вълкът ще е сит, и агнето цяло – Горанов, като достоен професионалист, няма да отстъпи от принципите си и затова напуска, а Бойко Борисов се отърсва от него и негативите, които трупа на кабинета“, обясниха тактиката ветерани в парламента.

Другото, което смущавало Бойко Борисов, са подозренията му, че скоро може да изскочи и запис от срещите на Горанов с Васил Божков.

Виж още:Горанов: Познавам богатите – и Божков, и Златев, и Домусчиев… Но не разбирам аргументите за оставка„Не разбирам аргументите на г-н Божков за моята оставка. Аз не нося вина затова, че негови служители…May 8 2020skafeto.com

Борисов: Горанов да се обяснява за Божков„Пред мен Владислав Горанов никога не е твърдял, че не познава Васил Божков. Напротив – многократно …May 8 2020skafeto.com

Сидеров към Горанов и Борисов: Отпуснете пари за тоалетните на 3 РУ, може да ви се наложи да лежите тукИскам да направя едно обръщение към финансовия министър и премиера, защото те разпределят парите в д…Apr 16 2020skafeto.com

loading...