ддс храни

Правителството се огъна пред настояването на ресторантьорите да се свали ДДС за бранша и обяви, че от 1 януари 2021 г. той става 9% за целия туристически сектор. За това се договориха от сдруженията на хотелиерския и ресторантьорския бизнес с премиера Бойко Борисов.

След срещата от Министерски съвет изпратиха прессъобщение, в което се посочва, че от началото на 2021 г. налогът ще падне на 9% не само за сектор „Туризъм“, но и за храни от първа необходимост.

Час по-късно пресслужбата на правителството коригира съобщението, че ДДС става 9% за заведения, заведения за обществено хранене и развлекателен сектор, категоризирани по Закона за туризма. Второто съобщение за свалянето на ДДС вече било съгласувано с Министерство на финансите.

От снимката, разпространена от пресслужбата на МС, става ясно, че финансовият министър Владислав Горанов не е присъствал на срещата. В разговорите с представителите на хотелиерите и ресторантьорите участват Даниела Дариткова, председател на парламентарната група на ГЕРБ, и Деница Сачева, министър на труда и социалната политика.

„Решението е политически риск, но то е в подкрепа срещу загубите от COVID-19 в ресторантьорския бранш“, заяви премиерът Бойко Борисов. „Правим изключение за вас, защото с наша заповед е затворен сектора, образно казано. И така е в цял свят. Това може пък да е една мярка, която в последствие да даде добри резултати и да бъде трайна. Всичко е в нашите ръце“, заяви Борисов. „С обсъдените промени с понижения ДДС, означава, че оборотите и дейността на ресторантите и хотелите трябва да са 100% на светло“, каза още премиерът.

Борисов подчертава, че финансовият министър е бил силно против. „Искам да го опровергаем в края на годината с повече приходи“, каза премиерът Борисов, обръщайки се към ресторантьорите.

През годините няколко икономически бранша безуспешно се опитваха да склонят правителството да намали ДДС за техните продукти. По-ниска ставка искаха производители на основни храни и лекарства. Премиерът Бойко Борисов дори беше обещал на книгоиздателите да намали ДДС за книгите, но това не се случи. Винаги позицията на правителството и финансовите министри е била, че по-ниските ставки ще доведат до повече злоупотреби, но не и до по-ниски цени и по-голямо потребление.

В момента по-ниска ставка от 9% се начислява единствено за туристическите пакети при хотелските настанявания.

На срещата на ресторантьорите с премиера е договорено още отлагане на влизането в сила на промените в Наредба Н-18 за срок от една година, в резултат на което тя ще започне да действа от 1 март 2021 г.

В рамките на срещата бе посочено, че ще бъде възложено изготвянето на анкризисен план, включващ предоставянето на кредити и грантове от ББР с участието на експерти от сектор „Туризъм“. Дискутирано е също премахването на критерия за липса на задължения към държавата само за 2020 г. при кандидатстване за мерките за справяне с икономическите последици от коронавируса. В момента това изискване спъва много фирми да кандидатстват за антикризисните програми на правителството като мярката „60/40“ и евтините заеми, отпускани от ББР. Оказва се, че голяма част от ресторантьорите имат неизплатени осигуровки и данъци към бюджета.

Промените, които бяха договорени на работната среща при премиера Борисов, ще бъдат внесени днес в Народното събрание от ПГ на ГЕРБ, посочват от правителствената пресслужба.

Виж още:Цветанов срина Борисов и властта: Сбъркаха мерките, всеки ден трупове, ковчези… Неадекватна работа (ВИДЕО)Обръщенията на министър-председателя и министрите от последните дни са недопустими. Когато нямаш дос…May 8 2020skafeto.com

loading...