декларация

https://c2p.cleverwebserver.com/dashboard/64072cc3-d637-11ea-a150-cabfa2a5a2de

След срещи с едва три парламентарни формации, контактната група, излъчена от ГЕРБ-СДС, излезе с проект на декларация, която да бъде приета от цялото Народно събрание. Днес бившият президент Росен Плевнелиев и почетният председател на Атлантическия клуб Соломон Паси представиха пред медиите документа, който ще бъде внесен утре в парламента, предав Сега.

Двамата парламентьори успяха да разговарят единствено с ГЕРБ-СДС, която ги натовари с мисията да търсят консенсус между политиците, с „Български възход“, а днес и с ДПС. Всички останали – ПП, ДБ, БСП и „Възраждане“, отказаха да се срещнат с тях. Напук на бойкота, Плевнелиев днес бодро обяви на брифинг в парламента: „Пресечни точки намерихме много. Виждаме много силна мотивация и мобилизация на евроатлантическите сили … Ние сме убедени, че има не само мнозинство, но и конституционно мнозинство.“

От думите му пред журналистите се разбра, че декларацията е написана на основата на свършеното дотук от него и Паси. Целта й, както той обяви, е да допринесе за формиране на редовно правителство – с който и да е мандат, с каквато и да е политическа формула.

Очевидно е обаче, че при толкова малко срещи, в документа са залегнали главно тезите на ГЕРБ-СДС. От ДПС например днес споделиха, че не са виждали текста. Бившият президент обаче твърди, че декларацията е била съгласувана дори с представители на онези парламентарни групи, които отказаха да разговарят официално с него и Паси. Не конкретизира обаче с кого точно под претекста, че става въпрос за „скрита, неофициална работа“. „Ние вярваме, че съгласието е дори по-широко, отколкото това, което видяхте в хода на преговорите“, заяви той, отново без да го докаже.

ЗА КАКВО СТАВА ВЪПРОС В ДЕКЛАРАЦИЯТА

Основните положения на проектодекларацията са следните: депутатите призовават политическите сили да се върнат към духа на парламентаризма; противопоставят се на хаоса, който може да доведе до „антисистемно и дори авторитарно правителство“; осъждат идеята за въвеждане на президентска република, защото „това може да създаде предпоставки за авторитарно управление“; обединяват се за всеобхватна правосъдна реформа, като до 6 месеца се предвижда широко обществено обсъждане, а до една година – промяна в Конституцията; съгласяват се с покупката на допълнителни изтребители от САЩ; осъждат военната агресия на Русия в Украйна и обявяват готовност за военна, икономическа и хуманитарна помощ за Киев.

Ясно е, че няма как политиците да се обединят около такъв документ. Най-малкото БСП и „Възраждане“ например ще отхвърлят категорично текстовете, свързани с американските изтребители, Русия и Украйна.

ПРОИЗХОДЪТ НА ГРУПАТА

Много интересно обяснение даде Плевнелиев пред журналистите за произхода на контактната група. Той разказа, че поотделно двамата с Паси са се обадили на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов и на членовете на Изпълнителната комисия на партията. При това Плевнелиев твърди, че двамата не са се наговаряли предварително.

Бившият президент е бил поканен от комисията, която е висшият оперативен ръководен орган на ГЕРБ, където изслушали мнението му за това как да се преодолее кризата. „Оказа се, че г-н Паси и аз сме имали една и съща идея“, каза Плевнелиев. За членове на групата са търсени други бивши държавни глави – Петър Стоянов и Георги Първанов. Те изглежда не са се съгласили.

Паси, който беше обявил преговорите за нещо средно между „Мисията невъзможна“ и „Умирай трудно“, реши отново да пробва чувството си за хумор. „Сега се търси за министър-председател или Том Круз, или Брус Уилис“, обяви той пред репортерите.

КАКВО КАЗАХА ОТ ДПС

В днешната среща от името на движението участваха неговият зам.-председател Йордан Цонев и депутатът Хамид Хамид. Преди началото на разговора Цонев заяви, че разчита консултациите като политически знак, че лоялността към съюзниците ни от ЕС и НАТО трябва да бъде „изведена пред скоби“, когато се обсъжда съставянето на правителство. Това е намек за старата теза, че новият кабинет трябва да се подкрепя от „евроатлантическо мнозинство“.

След срещата Цонев коментира теми, които нямаха конкретно отношение към проведения разговор с Плевнелиев и Паси. Например за новия държавен бюджет – според него такъв не трябва да се приема, ако няма стабилно мнозинство, което да поеме отговорност за бюджетните политики. „Ако не може да се състави мнозинство, по-добре е да продължим мерките от този бюджет за известно време, без да приемаме нов бюджет“, смята Цонев.

Той говори и за евентуалното връщане на хартиените бюлетини. „ДПС няма доверие в изборния процес, който се осъществява с тези машини, по този начин“, посочи Цонев. Така подсказа, че партията му ще иска да се въведе отново масовата употреба на хартията.

Още за Политическата криза