https://c2p.cleverwebserver.com/dashboard/64072cc3-d637-11ea-a150-cabfa2a5a2de

Софийската градска прокуратура е прекратила разследването по прословутия казус със снимките на кюлчета и пачки в чекмеджето на спалнята на Бойко Борисов в правителствената резиденция в „Бояна“. Това съобщава „Биволъ“, като цитира прокурорското постановление от 10 май т.г. и пуска факсимиле на 4 от 33-те му страници. От тях не става ясно с какви мотиви се е произнесъл наблюдаващият прокурор. „Биволъ“ не назовава името му. Вестник „Сега“ опита да потвърди информацията през прокуратурата, но оттам не отговарят.

Главният прокурор Иван Гешев обаче потвърждава пред „24 часа“, че разследването е прекратено. Той няколко пъти подчертава, че има пълно доверие на наблюдаващия прокурор, който е прекратил делото.

„Напълно вярвам в интегритета на този прокурор и на всички прокурори от Софийска градска прокуратура“, натъртва Гешев. Колеги му казали, че на 10 май /когато той все още е на посещение в САЩ/ наистина има постановление за прекратяване на производството. „Няма законово задължение главният прокурор прокурор да бъде уведомяван“, подчерта още Гешев.

10 май е ден преди кандидатът за премиер от ГЕРБ Мария Габриел да обяви, че първата работа на нейния правосъден министър ще е да поиска уволнението на Гешев. След това се завъртя рулетката с исканията за уволнение на Гешев на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет, а той започна да обяснява как от името на Борисов му е предлагано да се оттегли от поста.

Габриел сложи оставката на Гешев на масата за преговори
Заявката на кандидат-премиера на ГЕРБ-СДС Мария Габриел, че поставя като приоритет оставката на главния прокурор Иван Гешев, набра стремително подкрепа в Народното събрание.
СЕГА11 Май 2023
Градският прокурор Илиана Кирилова също потвърди пред БТА за прекратяването на производството. Проблемът от юридическа гледа точка е, че няма как да се установи дали тези банкноти и кюлчета на снимките са истински, или са само макети, дори да съвпадат като номера със съществуващи, коментират от прокуратурата. И припомнят, че по делото са били направени редица международни поръчки и запитвания дали такива банкноти, с такива серийни номера съществуват.

С прекратяването на делото наблюдаващият прокурор е постановил и „да бъдат върнати на началника на НСО (или оправомощен от него представител на службата) два броя нощни шкафчета, идентични (един и същ модел), и двете на цвят „слонова кост“.

Ако се съди от информация от този март, наблюдаващ прокурор е Ивайло Петров, който не е избран на случаен принцип, както изисква законът.

В изтеклите части от постановлението са описани „общо седем снимки, на които се вижда стая, обзаведена като спалня – с легло и нощно шкафче, върху което е поставен предмет, наподобяващ пистолет, и легло, върху което лежи мъж, който прилича на Бойко Борисов“.

Преписката под номер 10019/20 г. на СГП е образувана на 16 юни 2020 г. след самосезиране по информация в медиите. Първоначално за наблюдаващ прокурор на случаен принцип е определена Боряна Бецова, но в началото на юли са назначени още двама прокурори, този път без случаен подбор – Вихра Попхристова и Ивайло Петров. И двамата са били командировани малко преди това от по-ниско ниво – Софийската районна прокуратура (СРП). С постановление от 29 юли 2020 г. тримата прокурори образуват досъдебно производство, което се води за незаконно използване на специални технически средства и за използването на снимките, за да заблудят орган на съдебната власт, т.е. престъпление против правосъдието. Точно образуването на делото по тези „екзотични“ текстове от НК, а не за някакво корупционно деяние, например за корупция, вероятно сега води и до прекратяването на делото.

На 6 октомври 2020 г. Борисов е разпитан по делото от прокурорите Петров и Попхристова. В хода на разследването от екипа наблюдаващи прокурори остава единствено Ивайло Петров, тъй като Попхристова е върната обратно в СРП, а Бецова е командирована на по-високо ниво – в Софийската апелативна прокуратура.

Експертизи установиха, че част от банкнотите от снимките са истински. Не стана ясно дали прокуратурата изобщо установи кой е снимал – т.е. кой се крие зад митичната фигура на Мата Хари, която според Борисов го е снимала.

Част от банкнотите от чекмеджето на снимките с Борисов са истински

Истински са поне част от банкнотите от прословутото чекмедже с пачките и кюлчетата от снимките с бившия премиер и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов. Това се разбира от постановление на Софийската градска прокуратура, цитирано от Антикорупционния фонд (АКФ).

Постановлението за прекратяване е изпратено и до Върховната касационна прокуратура, се вижда още от документа. То би могло да бъде ревизирано от Софийската апелативна прокуратура.

Въпреки прекратяването на това производство, пряко свързано с лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, в прокуратурата остава да виси делото „Барселонагейт“. Държавното обвинение отрича да го държи на трупчета и обяснява, че по него има да се превеждат много материали, постъпили от чужбина, а предстои да се назначават и счетоводни експертизи.