делфини

Два мъртви делфина са открити в контейнер за отпадъци в близост до ОУ „П. Яворов“ в бургаския комплекс „Лазур“. По случая е уведомена Окръжната прокуратура за произнасяне по компетентност за наличие на извършено престъплени, съобщиха от Регионалната инспекция по околната среда и водите в Бургас.

Вчера на „Зеления телефон“ на Инспекцията постъпи сигнал за намерени мъртви делфини в контейнер в близост до ОУ „П. Яворов“, ж. к. Лазур в Бургас. На място е извършена проверка съвместно със служители на Пето РУ и представители на Областната дирекция по безопасност на храните (ОДБХ).

Установено е, че двата мъртви екземпляра са от вида муткур или морска свиня (Phocoena phocoena) – защитен вид по Закона за биологичното разнообразие. Взети са биометрични данни. Единият екземпляр е мъжки с дължина на тялото 92 см, а другият – женски с дължина на тялото 91 см. По телата и на двата индивида има надлъжни разрези в гръбната област с дължина над 60 см, със запазени гръбни перки. И при двете тела са установени липсващи рибици или котлети (Musculus longissimus dorsi), a по гръдните перки на мъжкия екземпляр личат следи от мрежа.

Трите вида черноморски делфини – обикновен делфин, муткур и афала, са защитени видове и са включени в Приложение 3 на Закона за биологичното разнообразие, който забранява обезпокояване, преследване, улавяне, избиване, както и вземането на намерени мъртви екземпляри.

Причинена жестокост или умишлено умъртвяване на гръбначни животни се преследва по Наказателния кодекс, пише Дир.бг.

Още от България


loading...