демерджиев мигранти се разплака

Лицата, които ние задържаме, след няколко дни се озовават пак по пътищата, натоварили нови мигранти. Това не може да продължава. Последният пример е присъдата на човека, убил двама полицейски служители в Бургас. Не мога да приема, че този човек получава условна присъда.

Това заяви Иван Демерджиев на извънреден брифинг в Министерски съвет.

Демерджиев заяви, че за да влезем в Шенген не трябва да допускаме т.нар. „вторична миграция“ – т.е. хората, проникнали на наша територия не могат да продължават пътя си към други държави членки.

Днес изпратих проект за Закон за промени в Накзателния кодекс, който касае трафика на нелегални мигранти. В него се предлагат завишаване на наказанията, големи глоби, конфискация на имуществото. Това заяви служебният министър на вътрешните работи Иван Демерджиев на брифинг в Министерски съвет.

„Целта му е да се подпомогне МВР в борбата му срещу незаконните мигранти. Защото в този трафик се включиха лица от всякакви националности, и статистиката сочи, че това е заради ниската наказуемост на подобни престъпления у нас“, добави той.

По думите му, ако това не се направи, все повече лица от криминалния контингент ще се занимават с това в България.

Нова тактика са измислили трафикантите на нелегални мигранти у нас, а именно – да карат с поне 200 километра в час с бързи и мощни автомобили, което пък не позволява на полицията нито да ги догони, нито да спре движещия се автомобил, заяви той.

От около 2480 осъдителните присъди, ефективните присъди са 158. Лицата, които ние спираме и задържаме, след ден-два или три отново се озовават на пътищата. Не мога да приема условна присъда са получи човек, пряко отговорен за смъртта на двама полицаи. МВР не може да бъде оставено само, в Народното събрание има трима бивши вътрешни министри и разчитам на помощ за МВР.

„Апелирам и към прокуратурата и съдебната власт – начинът, по който се подхожда към този род деяния не съответства на обществената им опасност“, каза Демерджиев.

„Лицата, които ние спираме и задържаме, след ден-два или три отново се озовават на пътищата. Не мога да приема, че човек, пряко отговорен за смъртта на двама полицаи, да получи условна присъда. МВР не може да бъде оставено само. Оставката на главния секретар на МВР е придвижена към президента, ще взема решение за нея“, допълни вътрешният министър.

Оставката на главния секретар на МВР Петър Тодоров е придвижена към президента, той ще взема решение за нея, допълни вътрешният министър и добави, че разглеждането на оставката на зам.-главния секретат на МВР е в неговите ръце и министърът вече е провел среща с него. След като вземе решение, ще бъде оповестено публично.


loading...