Демократична България

Очаквано ГЕРБ „удари на камък“ с поканата към „Демократична България“ за консултации във връзка с връчения проучвателен мандат за предложения от премиера в оставка Бойко Борисов в болница „СофияМед“ кабинет „Митов“. Още преди да е връчена официално поканата и към „Има такъв народ“, пред БНР депутатът Станислав Балабанов каза, че ще я откажат.

Във „Фейсбук“ Христо Иванов се обърна към председателя на парламентарната група на ГЕРБ Десислава Атанасова с думите:

„Нашите предизборни ангажименти и каузата на „Демократична България“ за дълбоки реформи в правосъдието и борба със системната корупция, изключва възможността да се отзовем на Вашето предложение. ГЕРБ продължава да бъде основен носител на порочния управленски модел „Борисов“ и опитите за лансиране на фасаден състав на Министерския съвет от подставени лица по никакъв начин не променя този факт“.

А на брифинг в парламента заместник-председателят на парламента от квотата на „Демократична България Атанас Атанасов каза, че „вербално и писмено са отказали среща с кандидата за министър-председател, излъчен от ГЕРБ“. Атанасов заяви и че идеологията на ГЕРБ е корупцията, нагласените обществени поръчки и обръчите от фирми и затова от „Демократична България“ нямат никаква допирна точка с тях, въпреки членството в ЕНП. „Няма за какво да си говорим и най-добре е да се смирят и да разберат, че българският народ повече не иска управление на ГЕРБ“, заяви Атанасов.

А ето и позицията на ИТН, изразена от Балабанов: „Поканихме Борисов на изслушване – него го няма. Така че, те могат да правят каквото си искат, въпросът е ние какво решение ще вземем. Като сме казали, че няма да се водят разговори за кабинет с тези партии от статуквото, няма да се водят“.

Той обърна внимание на „готвен капан от ГЕРБ“ за третия опит за съставяне на правителство: „Когато дойде при нас, ние ще решим какво ще правим и ще стане ясно и ако случайно мандатът отиде в трета партия по избор на президента, бъдете убедени, че тази партия предложи ли кабинет, ще бъде подкрепен вероятно от ГЕРБ в пленарна зала и ще видим една много странна и брутална коалиция. Обърнете внимание на това, това готвят според мен“.

По-рано Христо Иванов коментира и комисията „Росенец“, по която тема ГЕРБ ги изпревариха със събирането на подписи и предлагането ѝ в парламента.

„ГЕРБ се опитаха да откраднат инициативата в това отношение. Те са чули моите заявки в поне три интервюта и за да избегнат необходимостта да подкрепят нашето предложение, внесоха свое. Защо не внесоха такава комисия в миналия парламент, когато се случи „Росенец“, след като толкова много искат да проверяват себе си и особено действията на собствените си заместник-председатели“, каза той, визирайки кметът на Бургас Димитър Николов. По думите на Иванов той „носи голяма отговорност за много от нещата там“, а предложената комисия е „жалка процедурна маневра, с която ГЕРБ опитват да скрият цялата грозота на положението, в което се намират“.

ГЕРБ: Отказът на ДБ е политическа незрялост, ще носят отговорност за предстоящия хаос

Като „проява на политическа незрялост“ определи предложеният за премиер от ГЕРБ-СДС Даниел Митов отказа на „Демократична България“ (ДБ) за среща, на която да бъде обсъдена подкрепа за ново правителство.

От партията на Бойко Борисов поканиха десните на среща днес в 16 часа, но те отказаха категорично с мотива, че няма как да подкрепят негов кабинет, дори с друг министър-председател.

В отговор ГЕРБ-СДС дадоха брифинг.

„Не можем да си обясним защо се отказват подобни разговори, когато държавата е в тежка пандемична ситуация и трябва стабилно правителство бързо. Отказва се разговор по сериозни въпроси. В една държава има не просто съдебна реформа, ние сме заявили много пъти, че желаем такава, така че това е поле за разговор също, но има и други системи – социална, външна политика, енергетика. Най-малкото трябва да се влезе в разговор по всички теми, дори накрая да не се стигне до съгласие. Отказът от разговор е проява на политическа незрялост“, заяви на него Митов.

„Не зная как ДБ изведнъж стигнаха до извода, че могат да дадат безусловна подкрепа за групата на „Има такъв народ“ (ИТН), след като до вчера се отнасяха към тях по съвсем различен начин. Сега могат да отидат да преговарят, ако искат с БСП, ако искат с ДПС, сами влизат в ситуация, която не е в тяхна полза“, добави бившият външен министър.

Колегата му от ГЕРБ Тома Биков пък добави:

„Подхождаме с разбиране и съчувствие към колегите от ДБ – ние положихме усилия да ги извадим от една ситуация, в която те очевидно са се устремили сами да влязат – ситуация, в която има два варианта: първият – да станат част от едно неясно политическо мнозинство и да подкрепят правителство, което няма да бъде в състояние да носи отговорност за управлението на страната, и вторият – да се върви към бързи предсрочни избори. И в двата случая резултатът ще е хаос, безвластие, увеличаване на контрабандата, спад на приходите, задълбочаване на социалните и икономически проблеми. Оттук-нататък за всичко това огромната отговорност ще носи ДБ. Ние ще положим усилия да проведем разговори с ИТН, ако и те откажат – то отговорността ще е върху тези две политически сили, които трябва много ясно да кажат с кого, за какво и къде разговарят“.

От партията на Слави Трифонов обаче също категорично отказаха да участват в такива разговори.

На свой ред лидерът на СДС Румен Христов коментира:

„Аз съм учуден и не толкова от една страна, защото виждаме поведение, което демонстрират нашите партньори, с които сме минали дълъг път, били сме в едно формирование – СДС, в последствие „Синя коалиция“, „Реформаторски блок“ и най-важното – ние сме член на голямото европейско семейство ЕНП. Няма нищо по-логично от това две десни формации, за каквито се представят колегите от ДБ, най-малко да седнат и да разговарят. Те заеха дясното място, друг е въпросът защо са те там, след като не изповядват десни ценности през последните години. Изискването – или се подписвате за еди какво си или не, не е приемливо. Разочарован съм, но не за пръв път“, каза за бившите си съпартийци лидерът на СДС Румен Христов.

Накрая в отговор на въпрос как ще коментира думите на Иван Костов (бивш негов лидер в ДСБ преди години – б.р.), че ГЕРБ не си дават сметка защо са изпаднали в изолация, Даниел Митов отговори:

„Когато се управлява, се поема отговорност. ГЕРБ е носил тази повече от десетилетие, нормално е да има тежест, която се отразява в парламентарните баланси. Но ГЕРБ продължава да е първа политическа партия, да побеждава на избори, за нея са гласували са 840 000 избиратели, които не могат да бъдат пренебрегвани с лека ръка. Ние си даваме сметка за много неща, готови сме да водим разговори около конкретни политики, но смятаме за груба политическа грешка в момента да се заобикаля групата на ГЕРБ-СДС и да се върви към съвършено неясни задкулисни политически констелации, за които не е е ясно кой ще носи отговорност“.

Виж още:Борисов: Кандидатирам се за президент! Борисов след 30 мин.: Не се кандидатирам за президент!Бойко Борисов ще влезе в президентската битка, ако се стигне до служебно правителство. Това стана яс…Apr 21 2021skafeto.com


loading...