Деница Сачева министър

От сряда настоящият зам.-министър на образованието и науката Деница Сачева ще изкачи още едно стъпало в кариерата си – ще бъде новият социален министър, чието име лично премиерът Бойко Борисов обяви в неделя.

Специалист по връзки с обществеността, дългогодишен активист в неправителствения сектор, на два пъти кандидат за депутат от десницата, бивш член на здравната каса от първите години на създаването й, участвала в разработването на някои от първите стратегически документи за реформи в здравеопазването по времето на министър Илко Семерджиев (1999 – 2001 г.), зам.-министър в социалното и в образователното министерство по времето на правителства на ГЕРБ.

Това накратко е богата биография на наследничката на Бисер Петков в социалното министерство, пише Епицентър.бг.

Родена е на 2 ноември 1973 г. в гр. София. Завършва средното си образование в Езикова гимназия „Гео Милев” в гр. Добрич.
След това Висше училище по туристически мениджмънт в Маастрихт, Холандия и Международен колеж по туризъм в Албена.
Бакалавър по социална педагогика в Югозападен университет “Неофит Рилски” в гр. Благоевград, магистър по здравен мениджмънт на Университет „Проф. д-р Асен Златаров“, гр. Бургас.
Магистър (Cum Laude) по връзки с обществеността във Факултета по журналистика и масова комуникация към Софийския университет „Св. Климент Охридски“.
Преминала е курсове за обучение по социален маркетинг, връзки с обществеността, политически маркетинг, управление на социалното подпомагане и услуги, управление на външни ресурси и управление на риска във Великобритания, Холандия, Бразилия, Колумбия, Австралия и САЩ.
Хоноруван преподавател в Нов български университет по политически комуникации.
Работила е като консултант по над 15 международни проекта, финансирани от Европейската комисия, Световната банка и Американската агенция за международно развитие.

Човек се задъхва като чете тази биография.
Но това не е всичко.

През 2001 г. Деница Сачева е основател и изпълнителен директор на PR агенция IntelDay Solutions (www.intelday.com), двукратен носител на Световна златна награда за отлични постижения в PR за 2007 и 2012 година и носител на номиниция през 2009 за най-добра кампания за Източна Европа в престижния PR конкурс SABRE. Агенцията работи за клиенти в областта на финансовия сектор, информационните технологии, здравеопазването, социалния сектор, политика, международни организации. Специален фокус има върху междукултурните комуникации и по-специално работата с малцинства, бежанци и мигранти.

За своята правозащитна дейност беше номинирана за наградите на Български хелзинкски комитет Човек на годината

Деница Сачева е представител на Националния демократически институт на САЩ за България.

Странно обаче защо в тази официална биография, която може да се прочете в интернет, липсват някои моменти от нейната широкомащабна дейност – моменти, особено значими и съществени за България.

По-точно скандални моменти.

В края на януари 2018 година България е разтърсена от родителски гняв, предизвикан от джендър анкета в българските училища. В качеството си на зам.-министър на образованието Деница Сачева е пробутала скандална анкета на 9-годишните, които са питани къде ходят до тоалетната – в мъжката или в дамската, както и какви дрехи носят – рокля или суичър. И в отговорите, странно как, освен „момче“ и „момиче“, се е промъкнало и неизвестното досега „друго“. Уж никой не бил видял.
Тогава министър Красимир Вълчев заяви: „Всички носим отговорност за този пропуск“, но зам.-министър Сачева не понесе отговорност, а анкетата бе тихомълком изтеглена, преди още тайфунът от недоволство да бе повлякъл цялото правителство.
Сачева обаче много дорбе знае какво прави и какви цели преследва.

Анкетата беше организирана от НПО „Фондация „Джендър образование, изследване и технологии”, която е внедрена от МО в българското образование и развива мащабна дейност.
По това време Сачева отговаря за евроинтеграцията и европроектите в сферата на образованието.
Преди това бе и зам.-министър в социалното министерство в кабинета Борисов 2.
Подчертаваме не случайно: кариерата й започва като началник на кабинета на здравния министър на Иван Костов в кабинета на СДС – Илко Семерджиев. После го следва в Здравната каса като директор на дирекция, когато Семерджиев я оглави. Стана и негов съветник в МЗ, когато Семерджиев беше служебен министър на здравеопазването в кабинета на Огнян Герджиков.

А преди това Сачева се пробва в политиката – като кандидат-депутат от ДСБ и водач на листа на парламентарните избори през 2013 г. Година по-късно се пробва да стане депутат от коалицията „Десните“, която направи Илко Семерджиев през 2014 г. Беше върл критик на Борисов и на ГЕРБ.
Но времената се менят.
Точно преди година се заговори, че заместник-министърът на образованието Деница Сачева, виновна за джендър анкетата, е близка на вицепремиера Томислав Дончев, който я гласи за министър в свой бъдещ кабинет. Слуховете витаеха из министерските коридори и потънаха там.

Скандалното бе, че пробутването на „половия“ въпросник за 9-годишните стана след отлагането ратификацията на Истанбулската конвенция.

Това бе поредния скандал, забъркан от напористата администраторка. Предишната буря, която предизвика в обществото, бе с неверни твърдения за непробиваемост на нет системата на образованието, след като сайтът Биволъ вече беше извършил проникване и доказа колко некадърно е направена.

През март тази година други скандални брошурки нахлуха в българските училища. С тях открито се толерираше хомосексуалноста като нещо нормално. Интересното е, че листовките бяха разпространени в точно подходящата таргет група – десетокласниците. И тогава Сачева се направи на незнаеща, а МО тръгна да проверява защо и как се е случило и имало ли е организирана провокация. Бурята отново мина покрай Сачева, макар че това е нейният сектор на отговорност.
И забележете – отново джендър анкета! Не, например, за българската история, география или компютърно образование.

Продължаваме с подвизите на Сачева в българското образование.
По-нейна идея от учебниците по история буквално бяха извадени цели пасажи от българската история, а най-голямото постижение на Сачева е отричането на турското робство в България и заместването му с „османско присъствие“.

Колкото повече минава времето от обявяването на нейната кандидатура, толкова по-ясно става, защо откритието на Иван Костов за политиката в България, трябва да заеме поста социален министър и това се случва, не защото Бисер Петков не се е справял с работата си, а защото на Борисов му е нужен експерт по така наречената Истанбулска Конвенция, която макар вече отхвърлена от КС, ще бъде прокарвана от 01.01.2020 година в България чрез Закона за социалното подпомагане.

А Сачева е върл защитник на Истанбулската конвенция.

Деница Сачева е идеалната министърка, споделят запознати с убежденията ѝ и добавят, ако някой може да прокара всичките джендър идеологии в България, то това е точно тя – все пак цял живот отрича българското и налага онова, което ѝ кажат от Европа.

Виж още:Борисов избра новия социален министърЗаместник-министърът Деница Сачева ще е новият социален министър. Това съобщи премиерът Бойко Борисо…Dec 1 2019skafeto.com

loading...