БСП

Служебният министър на образованието и науката акад. Николай Денков отговаря на въпроси на граждани и медии в рубриката „Властта говори! Открито“ във Фейсбук страницата на Министерския съвет, съобщава Сега.

„До момента са поръчани 3 млн. теста, в склада в Лозен обаче са пристигнали 851 хиляди теста. Проблемът е, че няма достатъчно тестове от тези, които родителите предпочитат. За учениците от 1-4 клас до края на следващата седмица има тестове, има средства за тях до Коледа. Въпросът е кога ще дойдат тестове за по-големите ученици“, коментира министър Денков, без да се ангажира с конкретна дата за това. По думите му за тях с министерството на здравеопазването са обсъждани друг вид тестове – не със слюнка, а учениците сами да си вземат проба от носа. Те обаче ще са лесни за употреба – без да трябва да се бръкне много надълбоко в носната кухина.
Той посочи, че министерството се е отказало от идеята да разреши на училищата, които желаят, да закупят със собствени средства тестове за по-големите ученици поради три причини – при централизираните търгове тестовете струват в пъти по-евтино, ще се появи имуществен ценз – скрит, за това че някои ще имат повече средства, а други – по-малко, има и сериозно възражение от социалните партньори. „Тази идея отпадна, в момента не я обсъждаме“, заяви той.

„Парите за тестове за 2022 г. трябва да се осигурят с бюджета за 2022 г. Ние ще ги поискаме, защото това е правилният начин за връщане на децата. Даже икономически това е по-изгодно. 25 лв. струва за месец на дете едно тестване. А ако остане вкъщи, помощта за родителите е 650 лв., сумите са несравними“, посочи той. По думите ми ако не осигурим безопасна среда в училище, ще възпроизведем ситуацията след 15 септември и пак ще има бум на заразени. Ниският брой положителни тестове е в пряка връзка със затварянето на училищата и това, че децата близо 3 седмици са били по домовете си, смята той. „Това не са пари, хвърлени на вятъра“, категоричен бе той.
Тестовете ще отпаднат при заболяемост под 250 на 100 хил. души, а дали ще изчезнат напълно, той не се ангажира да прогнозира. Отчитането на пробата следва да е до 15-тата минута, затова няма как родителите да ги правят вкъщи, обясни още акад. Денков. По думите му учителите също биха могли да се изследват със същите слюнчести тестове като учениците. Те обаче следва да се закупят от училищата. Миналата сряда бяха отпуснати 15 млн. лв. за цялата училищна мрежа за ковид мерки, като тези пари могат да се ползват и за тестове за учителите. „Училищата имат предоставени средства за тестове на учителите. Понеделник, вторник би трябвало тези пари да стигнат до общините, а оттам и до училищата“, посочи министърът. В момента имаме 6.5% ваксинирани деца и 4% преболедували. Почти 45% са ваксинираните учители, съобщи още той.

Подкрепата за тестовете расте

Декларации за съгласие за тестване родителите могат да дават постоянно, припомни образователният министър. „Имаме все повече желаещи родители да се тестват децата им. В Пловдив тези заявления са с близо 1000 повече тази седмица. Първо върнатите ученици бяха 37 хиляди, после станаха 51 хиляди, сега са 117 хиляди. Това е процес, който върви и ще върви. Но основният проблем е да осигурим достатъчно тестове и за големите“, посочи Денков.

За обучението в електронна среда

„На много места дистанционното обучение е сравнително прилично и добро. По-скоро има други проблеми – че децата се заседяват, не контактуват, има психическо натоварване. Това са проблемите, не толкова ниското качество. В същото време в около 25-35% от случаите имаме много ниско качество на електронното обучение. Затова фокусът ни е върху присъственото обучение в безопасна среда“, посочи той.

За студентите

„Някои от университетите учат присъствено от началото на академичната година, като например МУ-Пловдив, който изисква зелен сертификат, посочи акад. Денков. Още няколко вуза въведоха това изискване. На Съвет на ректорите призовах и другите университети да последват този пример и навсякъде, където е възможно, да въведат присъствено обучение“, каза той.

Още въпроси

„Какво става, ако учител не е преболедувал, не е ваксиниран и не желае да се тества два пъти седмично“, попита гражданин. „Излиза в отпуска“, отговори министърът. На въпрос докога МОН ще вменява несвойствени задължение за учителите, Денков посочи, че това ще е „дотогава, докато се намираме в екстремна епидемична ситуация“. По думите му нищо не се вменява, напротив – родителите са призовани да помогнат на преподавателите, защото сами те не могат да се справят с тестването.

Още от България


loading...