https://c2p.cleverwebserver.com/dashboard/64072cc3-d637-11ea-a150-cabfa2a5a2de

Денят на Тракия ще бъде отбелязан днес в парка „Свети Никола Софийски“ в София. Тази година честването е посветено на 110-ата годишнина от Одринската епопея, съобщиха от Съюза на тракийските дружества в България. На този ден всяка година свеждаме глави пред подвига на храбрите български воини, паднали край Одрин и по тракийските полета, отбелязват организаторите.

Вицепрезидентът Илияна Йотова ще участва в традиционното честване-поклонение в София по повод Деня на Тракия, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. От 10:00 ч. тя ще присъства на панихида в храм „Св. Николай Софийски“. От 10:50 ч. е тържественото честване пред паметника на Одринската епопея, където вицепрезидентът ще произнесе слово.

На 28 март, от 18:00 ч., в залата на Националната библиотека „Св.св. Кирил и Методий“ ще се състои представянето на първи том на енциклопедия „Тракия“ – научно-справочен труд от именити български учени, съдържащ обобщена информация за българското национално движение в Тракия от Възраждането до наши дни, информират още от Съюза на тракийските дружества в България.

Денят на Тракия – 26 март, е приет за един от дните в българския културно-исторически календар. На този ден се чества подвига на българските воини, спечелили битката край Одрин и из тракийските полета, както и почитта и паметта към хилядите българи – тракийски бежанци, намерили подслон в пределите на България и запазили родовата си памет. Чества се като годишнина от 26 март 1913 г. – деня, в който е превзета Одринската крепост от силите на Българската армия през Балканската война (1912-1913). Пленени са 14 турски генерали, 2000 офицери, 50 000 войници, 413 оръдия, 46 тежки картечници, 90 000 снаряда, 12 000 000 патрона и друго имущество. Българите губят в атаката 1316 убити и 6329 ранени. Победата донася свободата на тракийските българи.

Атаката започва на 24 март 1913 г. За две денонощия българската армия разкъсва огражденията, пробива фронтовата линия при Айвазбаба, Айджиоглу и други фортове и превзема считаната дотогава за непревземаема военна крепост.

Крепостта е превзета от Втора българска армия под командването на генерал-лейтенант Никола Иванов.

По случай превземането на Одрин, в поздравителната заповед от 26 март 1913 г. до войските на източния сектор, генерал Георги Вазов заявява: „Офицери, подофицери и войници … вие покрихте България със слава, а нашата армия с лавров венец. Светът има да се чуди на вас, доблестните синове на България, че можахте за 30 часа да превземете една от най-силните крепости. Гордея се, че съм ваш началник. Гордея се, че съм българин.“

Командващият Втора българска армия генерал Никола Иванов пише в спомените си: „Така се извърши превземането с открита атака Одринската крепост, че учуди военните среди, издигна името на България и прослави българското войнство по всички части на света.“

От 20-те години на ХХ век тракийските дружества, армията, църквата и българската културна общественост честват Деня на победата край Одрин. От 2006 година този ден е признат официално и от българското правителство за Ден на Тракия.


loading...